Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Wat we niet vertelden: ondermijn de Sovjetunie met literatuur!
Wat we niet vertelden Lara Prescott

Wat we niet vertelden: ondermijn de Sovjetunie met literatuur!

1956. Boris Pasternak legt de laatste hand aan zijn roman Dokter Zjivago, wetend dat het Russische volk hem nooit zal kunnen lezen. De CIA wil het boek, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, inzetten als cultureel wapen. Voor deze missie worden twee secretaresses uit de typeklas van de CIA gehaald, de ervaren Sally en getalenteerde nieuweling Irina. Hun opdracht: de Russische editie koste wat kost Rusland in smokkelen en verspreiden. Geen gemakkelijke opdracht, maar ze mogen niet falen – dit boek kan de koers van de wereldgeschiedenis bepalen.

Verrassing

Wat we niet vertelden kwam voor mij als een complete verrassing door mijn brievenbus vallen. Waarschijnlijk zou ik het boek in de winkel of bibliotheek gewoon hebben laten liggen. Koude oorlog, spionage…mwah, niks voor mij . Maar The House of Books wist het beter: Wat we niet vertelden is zeker wél mijn cup of tea!

In korte hoofdstukken maken we sprongetjes van oost naar west, word je als lezer meegenomen door een tijdsperiode van 1949 tot 1961 en van gulags naar glamoureuze feesten.

Wat we niet vertelden Lara Prescott

Als je naar het toenmalige hoofdbureau zou zijn gekomen en een vrouw in een chic groen mantelpakje had gezien die een man naar zijn kantoor volgde, of een vrouw met rode schoenen met hoge hakken en een bijpassende trui van angorawol bij de receptie had zien staan, dan zou je misschien hebben gedacht dat deze vrouwen ook typistes of secretaresses waren, en dan had je gelijk en ongelijk gehad. Secretaris: een persoon die een geheim is toevertrouwd. Van het Latijnse secretus, secretum. We typten allemaal, maar sommigen deden meer. We spraken met geen woord over het werk dat we deden nadat we aan het eind van de dag de hoes over onze typemachine hadden gedaan. In tegenstelling tot de mannen konden wij onze geheimen bewaren.

Dus ik dacht dat Dokter Zjivago gewoon een romantische klassieker was

Ik kende Dokter Zjivago heus wel. Van de film uit de jaren 60 met Omar Sharif waar mijn moeder vroeger voor zat te zwijmelen. Dat het een hele dik pil was, een Russische klassieker, zo eentje die je altijd nog eens wilt lezen. Net als Anna Karenina of Oorlog en Vrede. Maar dat er zo’n indrukwekkende geschiedenis achter het boek en de schrijver schuil ging heb ik nooit geweten, wat een ontdekking! Het mooie aan Wat we niet vertelden is dat je ook niks van Dokter Zjivago of Boris Pasternak hoeft te weten om intens van het boek te genieten en volledig het verhaal in te worden gesleurd.

En er zit zo veel in het verhaal!

Wat we niet vertelden is zo veel meer dan een spannend verhaal over het verspreiden van een door het Sovjet regime verboden boek. Het vertelt in het Oosten over Pasternak en zijn minnares, wat zij hebben doorstaan om Dokter Zjivago geschreven en gepubliceerd te krijgen. In het westen draait het om Irina, een Russische Amerikaan die als typiste in dienst komt bij de CIA, maar vanwege haar afkomst al snel voor andere zaken in wordt gezet. En Sally, die als spionne haar strepen heeft verdiend in de Tweede Wereldoorlog, maar na die tijd haar mannelijke collega’s carrière ziet maken terwijl zij geen stap verder komt. De jaren 50 in Amerika, de relatie tussen Sally en Irina en hoe zij zich staande moeten houden in het ouwe jongens netwerk is razend interessant. En het leest als een trein!

Lara Prescott heeft mij nu dus zover gekregen dat Pasternak’s meesterwerk inmiddels hoog in rang is gestegen op mijn lijst van nog te lezen boeken. En Wat we niet vertelden zelf? Wees niet verbaasd als je die eind van het jaar in mijn toplijst van 2019 tegen komt.

De Nederlandse vertaling ligt vanaf 24 september in de winkels, reuze dank aan The House of Books dat ik dit boek vooruit mocht lezen!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren