Pagina’s

Leven zonder afval

Leven zonder afval

‘Ik ben net begonnen met duurzaam leven, dus ik kan wel wat spullen gebruiken.’

Dat was de reactie van iemand die mee wilde dingen naar het prijzenpakket van een zero waste webwinkel. De ironie hiervan zal jullie niet ontgaan denk ik.

Je hebt mensen die hun impact op de wereld wegwuiven met opvattingen als ‘ach, een rietje meer of minder maakt ook niks uit’. Maar je hebt ook mensen die de bal wél bij zichzelf neerleggen. Emily-Jane Lowe is daar een van. Zij doet haar best om afvalvrij te leven en ze slaagt daar behoorlijk goed in!

Ik kon natuurlijk mijn hoofd in het zand steken en tegen mezelf zeggen: ‘Het komt allemaal wel goed’, maar mijn gevoel zei: dit moet anders, écht anders en snel ook. Ik wilde niet wachten op anderen, niet wachten op de politiek.

Reduceren vs recyclen

Stap voor stap heeft Lowe haar afval gereduceerd. Ze zette haar gêne opzij en ging met een glazen potje naar de notenkraam. Gewoon een glazen potje met een schroefdeksel, misschien een leeg jampotje of een potje waar groente in heeft gezeten. Niet een gekocht kek glazen potje bij een winkel in zero-waste artikelen. Met haar nieuwe gewoontes heeft ze haar afval flink gereduceerd. Let wel: reduceren moet niet verward worden met recyclen. Afval-vrij leven gaat niet over meer recyclen, maar over minder afval in omloop brengen. Recyclen is voor beginners, zeg maar.

In haar boek Leven zonder afval (voortgekomen uit haar gelijknamige blog) laat Emily-Jane Lowe zien dat afvalvrij leven niet alleen voor mensen is die de hele dag thuis zijn. Of alleen is voor mensen die graag in een jute zak en op blote voeten in hun hutje op het volkstuincomplex wonen. Ook laat ze zien dat het je niet extra veel geld gaat kosten. Sterker nog, het zal je veel geld besparen.

Leven zonder afval

Onderwerpen die in het boek aan de orde komen, zijn: boodschappen, recepten (haar recept voor ontbijtkoek heb ik al geadopteerd en aangepast aan mijn eigenzinnige ik), groen huishouden, persoonlijke verzorging, kinderen. Er staat in hoe je zelf deodorant kunt maken, hoe je zelf een bijenwasdoek kunt maken en waarom baking soda en azijn zo handig zijn in het huishouden. Hoe je het appeltaartje op de foto maakt, kun je ook lezen in haar boek. Persoonlijk vind ik het een tof naslagwerk. De foto’s zijn allemaal door de schrijfster zelf gemaakt en geven een echt beeld van haar afvalvrije leven thuis. Stel, je past maar een kwart van alle tips en voorbeelden uit dit boek toe, dan zal je al een enorm verschil zien in de hoeveelheid afval die je achterlaat.

Nog meer ironie

De ironie van dit verhaal is dat de schrijfster inmiddels zelf een webwinkel is begonnen in zero-waste artikelen, vandaar dat ik nog wel even wil benadrukken dat je ook met jouw bestaande keukenspullen prima afval kunt verminderen. Jouw lunch hoeft echt niet in een fancy rvs bento box, het past ook prima in die curver bewaartrommel (of tupperware of lege ijsbak) die je nog in de kast hebt liggen. En wanneer deze aan vervanging toe is, koop je er eentje die beter past bij je – inmiddels – nieuwe levensstijl.

Refuse – reduce – reuse – recycle – rot

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren