Pagina’s

Het Bucketlistboek voor een groene wereld van Elise de Rijck

Het Bucketlistboek voor een groene wereld van Elise de Rijck

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Of op het internet. Of met een boek!

In dit boek vind je 150, gekke, grappige, unieke, maar soms ook heel serieuze opdrachten die jou uitdagen om de wereld te redden. Verbreek je record onder de douche, neem deel aan een beachcleanup, ga een avondje sterren kijken, speel de minsgame, kies voor een staycation, organiseer een zero-waste picknick of een giftswap en oefen je furoshiki vaardigheden. Het zijn maar enkele onderwerpen uit de lijst met 150 ideeën voor een duurzame levensstijl.

Wat een leuk boek, Het Bucketlistboek voor een groenere wereld!! Elise de Rijck heeft een wat speelse en daardoor erg toegankelijke schrijfstijl, waar je wel vrolijk van moet worden! En dat is prettig, want zoals we nu met de aarde omgaan… Om verdrietig van te worden. Ze is ook erg overtuigend, want je wil meteen aan de slag om onze aardbol een beetje beter te maken. Hoewel, een beetje… Ze geeft de lezer maar liefst 150 opdrachten. Niet mis!

Beginner of Fanaticus?

De meeste ‘verbeter de wereld’ boeken zijn of voor de beginner of voor de echte hardcore milieufanatiekeling. Er zit weinig tussenin. De groene bucketlist is juist een mooie mix. Voor de fanatiekeling is het tof om zo snel mogelijk zo veel mogelijk boxjes af te vinken. Want hey, dat doe je allemaal al, goed bezig! Tegelijkertijd is het boek een mooie reminder. Om te kijken of je het echt allemaal wel zo goed weet en zo goed doet. Zo kwam ik erachter dat ik met mijn minimalistische levensstijl toch nog 2.6 aardbol nodig heb! Oef.

Het Bucketlistboek voor een groene wereld van Elise de Rijck

Voor de beginnende wereldverbeteraar is het ook een fijn boek, het is overzichtelijk, to the point en veel opdrachten zijn makkelijk uit te voeren. En, heel erg prettig: no judgment. Elise geeft aan dat ze beslist geen expert is en dat ze ook nog veel moet leren. Geen belerend vingertje dus. Top!

Een paar voorbeelden van de bucketlist opdrachten of tips, hoe je ze ook wilt noemen:
  • Schakel over op groene stroom.
  • Eet geen vlees.
  • Restjesdag!
  • Hang een vogelhuisje op.
  • Word lid van de bieb!

Te doen, toch? Van deze 5 items kan ik er 3 afvinken. Schouderklopje voor mezelf!

Wat heeft het boek van Elise de Rijck* mij gebracht?

Met name bewustwording. Ik mag dan best goed zijn in dingen wegdoen, tegelijkertijd komt er ook weer van alles de hut in. Zo heb ik opeens een mokkencollectie die uit meer dan 25 exemplaren beslaat. Kon ik voorheen prima verantwoorden ten opzichte van mezelf, want ik zet de vaatwasser uiteraard pas aan als die vol is. En ze komen bijna allemaal van de kringloop. Kost geen drol. Lichtelijk overdreven is het natuurlijk wel. Net als die 2 kledingkasten.

En die vaatwasser? Toeval bestaat niet, zegt men. Die is stuk, of bijna. Het krengt doet het nog wel, alleen wordt de vaat niet echt schoon meer. Alleen op 60 graden. ☹ Ook mijn stofzuiger en mijn ventilator staan op het punt te gaan hemelen. Al het goede komt in drieën… In het kader van ‘niet alles meteen nieuw kopen’, heb ik nog even overwogen om een monteur te laten komen voor de vaatwasser. Maar hij is al ruim 10 jaar oud en lang niet meer zo zuinig als de nieuwe modellen. Volgende week komt de nieuwe, A+++ uiteraard. Net als de nieuwe stofzuiger. De ventilator? Die moest gewoon zo snel mogelijk geleverd worden. We hadden een hittegolf mensen!

We kijken ook weer vaker naar tweedehands opties. Zo willen we een tweede bureau. De allergroenste optie, helemaal niets kopen, bevalt niet goed. We zijn dus naar de kringloop geweest, alleen waren die exemplaren loeizwaar of mishandeld door de vorige eigenaar of gewoon lelijk. Het ding moet naar boven, dus zwaar en groot is geen optie. Het superschattige kastje dat ‘alleen’ wat tijd en aandacht nodig had gaat ‘m ook niet worden. Ik weet van mezelf dat ik ‘m toch niet ga opknappen. En ik vind het fijn als het er mooi uitziet. Ik moet er namelijk aan werken, dan is het wel prettig als ik me daar prettig bij voel. Ik ga dus toch een nieuw exemplaar bestellen. In ieder geval hebben we een weloverwogen beslissing genomen en dat vind ik ook wat waard.

Kortom: wil jij de wereld redden? Wandel / Step / fiets dan naar je lokale boekhandel en schaf ‘Het Bucketlistboek voor een groene wereld’ aan. Aanrader!

*Ze heeft nog veel meer ‘bucketlists’ geschreven, als ik goed geteld heb op https://www.lannoo.be/nl/elise-de-rijck, dan zijn het er 7. En ze zijn allemaal leuk!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren