Pagina’s

Het bucketlist boek voor een groene wereld

Duurzame dinsdag op Ogma! (en een groene Bucketlist)

Superduurzaam vond ik mezelf, zo lezend op de bank. Want terwijl ik lees ben ik natuurlijk niet allerlei energieslurpende hobby’s aan het uitvoeren. Of eindeloos aan het surfen op wereldwijdeweb, zoekend naar spullen die ik niet nodig heb / slecht geproduceerd zijn / mensen uitgebuit hebben. Doorstrepen wat niet van toepassing is.

De meeste boeken die ik lees, zijn tweedehands. Gevonden in de minibieb bij mij om de hoek. Of in de kringloop of bij Books4Life aangeschaft. Uiteraard drink ik daar dan een kop biokoffie of -thee bij. Okay, koffiebonen en theebladeren worden natuurlijk zo ongeveer aan de andere kant van de wereld geplukt en hiernaartoe gevlogen, maar ik kan wel naar mijn supermarkt lopen en dat dan doe ik dan ook braaf.

Goed bezig?

Goed bezig he? Vond ik dus ook. Totdat ik me realiseerde dat de boeken die ik lees van papier zijn gemaakt… Van bomen dus. Oeps. Okay, dankzij mijn aankopen worden de boeken niet vernietigd, maar toch. En ja, als ik ze uit heb, leg ik ze in een little free library, of ik geef ze op een andere manier door, maar ik koop ze wel regelmatig online. Soms via Marktplaats, maar toch ook wel bij die ene grote digitale boekhandel die ervoor gezorgd heeft dat die leuke kleine boekwinkeltjes platzak zijn.

En die boeken, die komen natuurlijk niet vanzelf in mijn real life mailbox. Soms steken ze de Atlantische Oceaan over om bij mij te komen, soms alleen de Noordzee. Als ik ze uit heb, dan stuur ik ze ook wel eens naar boekige vriendinnen. Want doorgeven is duurzaam. Alleen wonen de meeste van mijn vriendinnen wat verder weg. En die pakketjes… Die gaan natuurlijk ook met de auto naar hun bestemming. Net als die toffe recensie-exemplaren die we hier nog wel eens krijgen, trouwens.

Digitaal lezen dan? Hartstikke duurzaam, want:

  • Geen bomen die bruut vermoord worden voor mijn nieuwe lievelingsboek.
  • Geen auto die het milieu verpest terwijl hij dat nieuwe boek naar mijn huis vervoert.
  • Als ik het boek uitheb, hoef ik geen nieuw tehuis ervoor te zoeken en hoef ik met het versturen ook niet het milieu te belasten.

Alleen… ook geen inkomsten voor een lokale boekhandel of kringloop. En, vergeleken met het transport zal het reuze meevallen, maar ook het laden van een e-reader kost energie. Die van mij heeft een lampje (heel fijn trouwens, geen boze partner die ‘vraagt’ of het licht uit mag!), ook daarvoor wordt energie gebruikt.

Poef! Weg illusie…

Kortom, daar ging mijn illusie over mijn duurzame hobby. Natuurlijk is lezen nog steeds veel minder energieslurpend dan hobby’s als karten, shoppen en ieder jaar verre reizen maken. Hey, was ik vorig jaar niet in New York op vakantie geweest? Bloos. Ik geloof toch dat ik het wat serieuzer moet aanpakken allemaal. Minderen en ook compenseren.

Laat ik daar nu toch een geweldig boek voor hebben! Ja, ik geef toe, ik heb het niet met de benenwagen bij de boekhandel gehaald (geen boekhandel hier meer, helaas), maar het paste wel door de brievenbus, dus mevrouw de postbode kwam het met de fiets brengen!* Een echte bucketlist, 150 tips & tricks om de wereld een beetje mooier te maken. Of een beetje minder te misbruiken. En dat allemaal best goed te doen. Leuk zelfs. Denk ik nu. ? Dus: wish me luck en later meer lieve mensen!

*Het zal niet van de uitgever naar mij met de fiets zijn gebracht, maar goed, iedere besparing is er toch weer een. Check!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren