Pagina’s

Palmen op de noordpool

Lekker groen

Wist je dat:

Er viel me iets op toen ik een tijdje geleden de zomerbrochures van de uitgevers aan het doorbladeren was. Er komt binnenkort heel veel nieuwe ‘groene’ literatuur uit! Veel stevige, journalistieke non fictie over klimaatonderzoek. Lieve kinderboeken. Vegan kookboeken. Of een handleiding om zero waste te gaan leven.

Wij houden er van

Jaaaa, wij houden er van. Van de nieuwe boeken die gaan komen, maar ook van de boeken die er al zijn. Pro tip; bibliotheek boeken en tweedehands lezen is namelijk ook groen. 😉 We doken dus niet alleen in de brochures, maar ook in onze eigen collecties en in die van de lokale bibliotheken. Want van een lekker groene duurzame dinsdag willen wij wel een regelmatige serie maken. Om goed te beginnen krijg je vandaag maar liefst twee leestips.

Tien klimaatacties die werken
Tien klimaatacties die werken

Meteen maar een boek dat flink de diepte in gaat. Maar dat is goed, want Boussemaere helpt meteen een aantal mythes de wereld uit en zorgt dat jij in een volgende discussie goed beslagen ten ijs komt met de juiste feiten. Zo wordt meteen duidelijk uitgelegd wat nu precies het verschil is tussen het klimaat en het milieu, dat heel veel acties dus geen verschil maken, maar ook welke maatregelen dus wél bijdragen en waarom. Met wetenschappelijke onderbouwing. Die tien acties die écht werken? Zo moeilijk zijn ze niet.

Palmen op de Noordpool
Palmen op de noordpool

Feitelijk hetzelfde verhaal als het boek hierboven, maar dan gericht op kinderen. Met geweldige illustraties, proefjes en leuke tips die ze (en jij dus ook) zelf kunnen doen om wat aan die klimaatverandering te kunnen doen. Ik vond het een leuk en helder boek, maar mijn dochter van 10 gaf aan dat het best wel pittig was hier en daar. Dat was ook niet erg, zo konden we samen stukken lezen en over het boek praten. Haar oordeel: Goed dat dit boek geschreven is omdat we zo iets aan het klimaat kunnen doen. En: zelf maken is ook leuk zodat de fabrieken niet hoeven te werken en dat scheelt weer CO2. Maar ook: ik vind wel dat het eerder voor volwassenen is dan voor kinderen. Oké, voor haar dus geen klimaatstakingen voorlopig. Die taak laat ze met liefde aan mij over. 😉

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren