Pagina’s

La Superba

La Superba

Ik spaar door het jaar heen vaak boeken op voor de vakantie. Boeken waarvan ik vrij zeker weet dat ik ze goed zal vinden bijvoorbeeld, maar ook dikke boeken (op vakantie lees ik nu eenmaal meer) en boeken waarvan ik denk ‘Daar moet ik inkomen.’ Want op een gegeven moment zijn de boeken van categorie 1 en 2 op en dan moet ik wel aan zo’n boek beginnen. Meestal zijn dat prachtige boeken trouwens, maar is het wel echt nodig om een paar dagen achtereen en dan het liefst ook nog een paar uur per dag in te lezen. Denk aan Oorlog en vrede. Ik kan me voorstellen dat Ulysses ook in deze categorie valt.

La Superba
De stad van Ilja Leonard Pfeijffer

Deze vakantie kwam daar nog een categorie bij. We waren in Genua, de stad waar Ilja Leonard Pfeijffer over schrijft en waar hij ook woont. Wat ik overigens niet wist, ik kwam er ter plekke achter. Nu heb ik het niet zo op Ilja als ik eerlijk ben. Misschien komt het door zijn poëzie, misschien doordat ik hem regelmatig zag lopen in Leiden (waar we destijds beiden woonden) of door zijn optreden ooit tijdens de Nacht van de Poëzie. Maar de stad Genua maakte me nieuwsgierig, ik wilde meer weten over de stad. En gelukkig kan ik tegenwoordig via mijn e-reader overal nieuwe boeken aanschaffen – want in Genua een Nederlands boek kopen, dat ging natuurlijk niet.

De Hoogmoedige

La Superba viel eigenlijk in geen enkele categorie – ik wilde het gewoon niet lezen, omdat het me totaal niet aansprak. Maar nu wilde ik me onderdompelen in de wereld van De Hoogmoedige – want dat is wat La Superba betekent, het is de koosnaam van de inwoners voor hun stad. Het is ook een bijnaam die ik vond passen bij Ilja trouwens… En de eerste hoofdstukken bevestigen dat voor mij, met (opnieuw, volgens mij) onnodig ingewikkelde en heel erg lange zinnen. Een voorbeeld van dat laatste – probeer deze zin maar eens voor te lezen:

Natuurlijk maakt het ook deel uit van mijn beroep om mij een zo levendig mogelijke voorstelling te maken van de gedachten en beweegredenen van anderen en om desnoods uit het niets personages te scheppen naar mijn beeld in wie ik mij zo levendig kan verplaatsten dat ze van vlees en bloed worden en ik een geloofwaardig portret van hen kan maken op papier, maar dat wil nog niet zeggen dat ik ook zonder pen in de hand in mijn eigen spoken moet gaan geloven en aan een been genoeg heb om het andere er wijdbeens naast te denken en een complete gewillige minnares bij elkaar te zuchten met wie ik mij kreunend verenig.

Soms moest ik er zelfs hardop om lachen, tot verbazing van mijn reisgenoot.

La Superba
Veranderende gevoelens

Maar na een paar hoofdstukken veranderde dit gevoel en raakte het verhaal me, ook al bleef de schrijfstijl gelijk en is het verhaal bij vlagen absurd te noemen. Misschien komt het door de kwetsbare ondertoon. Door het gevoel dat je meeleest met een conversatie die eigenlijk niet voor jouw ogen bedoeld is, maar alleen voor een intieme vriend. Of door de ongelukkige immigranten, wiens verhalen Ilja optekende, maar waar hij niet echt bevriend mee wil raken. Maar waarmee hij wel heel pijnlijk eerlijk schetst hoe groot het vluchtelingenprobleem eigenlijk is. Of door de beschrijving van de corruptie in de Italiaanse stad, waar je als buitenstaander tegen kunt vechten, maar waar je je misschien beter bij kunt neerleggen.

Het is even wennen, dit boek. Net als de stad zelf trouwens. Maar dan blijkt het een verstopt pareltje. Die Libris-prijs, die begrijp ik inmiddels wel.

groeten van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren