Pagina’s

De magiërs

Pas op – boekenblogger is boos (over blurbs en De Magiërs)

Gelooft iemand de ‘blurbs’ nog? Je weet wel, die lovende korte stukjes tekst op de kaft van een boek? Altijd geschreven door een vooraanstaand schrijver of een belangrijke krant of tijdschrift? Je zag het wellicht al aankomen: ik ben er weer ingestonken. Ik ben weer voor de bijl gegaan en nu ben ik boos. Ik weet het, luxeprobleem. Ik heb niet eens voor het boek betaald en had ik dat wel gedaan, dan had ik het ook overleefd.

Boos dus

Maar toch. Ik ben boos. Want het leek allemaal zo mooi. Over welk boek ik het heb? De Magiërs van Lev Grossman. Mooie cover. Veelbelovende titel. Intrigerende tekst op de achterflap:

Quentin Coldwater is een briljante maar wat trieste jongeman. Op zijn zeventiende is hij nog steeds stiekem in de ban van de fantasy-romans die hij als kind verslond en die zich afspreelden in het magische land Fillory. Geen wonder dat hij blij verrast is als hij onverwachts toegelaten wordt tot een zeer exclusieve – maar ook zeer geheime – universiteit in de staat New York, waar hij een gedegen opleiding krijgt in de moderne magie. Natuurlijk komt hij ook in aanraking met al die andere zaken waarmee je als jonge student wordt geconfronteerd: vriendschap, liefde, seks, drank en verveling. Maar toch ontbreekt er iets; de magie brengt Quentin niet het geluk en het avontuur waarvan hij altijd heeft gedroomd. Tot het moment dat hij en zijn vrienden een spectaculaire ontdekking doen en zijn kinderdroom ontaardt in een nachtmerrie…

De magiërs
Hier gaat het dus om:

Grossmans De Magiërs verhoudt zich tot Harry Potter als een shot Ierse whiskey tot een glas slappe thee.
– George R. R. Martin, auteur van A song of Ice and Fire.

Noot van de boekenblogger: Voor degenen bij wie geen belletje gaat rinkelen bij de naam George R. R. Martin: de serie Game of Thrones is op zijn boeken gebaseerd. U weet wel, de serie waar zo ongeveer de hele wereld over praatte.

Uitbundig en spitsvondig… Vernieuwend en onweerstaanbaar… De Magiërs is een groots sprookje.

– The Washington Post

Een must voor de lezers van Harry Potter en Narnia. Nu al een classic in het fantasy-genre!
– Times Online

Niet bepaald de minsten, toch? Als ik Dhr. Grossman was geweest, was ik van blijdschap op mijn hoofd gaan staan. Of zoiets. Want kunnen deze ‘blurps’ beter? Ik vond van niet en dus deed ik mijn dansje toen ik De Magiërs in de Little Free Library zag liggen.

Vol verwachting aan de slag

En toen begon het grote leesspektakel. Alles aan de kant, Mirjam ging lezen. Vol verwachting. En in het begin was het ook best wel prima. Personages werden goed en origineel beschreven. Quentin, de hoofdpersoon wat minder, maar ik nam aan dat dat nog kwam. Het had hier en daar wat bondiger mogen zijn, maar goed, het was z’n debuut, dat kon ik hem wel vergeven. *

Totdat de omschrijvingen wat willekeurig en vlak begonnen te worden en niets toevoegden, naar de bescheiden mening van deze boekenblogger. Zo wordt het shirt van een medestudent beschreven, dat had roze strepen, breed en smal. Ja, en? Wat moet ik met deze informatie? De redactie had haar rode pennetje wel wat vaker mogen gebruiken. Less is more, mensen!

Maar goed, toen begon het schooljaar in het boek, het verhaal zou nu echt beginnen. Dacht ik. Nu zou Mr. Grossman vast konijnen uit z’n hoed gaan toveren. Maar nee. Wat Grossman beschreef was best wel interessant en hij had ook echt wel goede vondsten. Maar… Geen diepgang. Nul komma nul. Waar Harry Potter (ja, ik noem hem toch maar even) een heel boek nodig heeft om een schooljaar vol te krijgen (en dat bedoel ik dus positief), vliegt Quentin door zijn schooltijd heen. Zo duurt Quentin’s eerste schooljaar 30 pagina’s. Hu? Geen magie, mensen. Letterlijk. Nou ja, eentje dan. Dat is toch veel te weinig??

Wat is hier gebeurd?

Deze ‘blurbs’ waren natuurlijk nogal overdreven, oftewel, kloppen voor geen meter. De schrijvers hiervan hebben wel hele dikke duimen gehad. Mental note to self: nooit meer intrappen. Lev Grossman heeft waarschijnlijk heus wel goede ideeën gehad voor De Magiers. Het is alleen zo jammer dat hij ze niet verder uitgewerkt heeft. Ik had zo veel meer over die school willen lezen. En over Quentin, zijn familie en zijn vrienden. Want echt alles is vlak: de beschrijving van Quentin zelf, net als die van de school, de docenten en de magie. Nou ja, alles dus.

Ik geloof niet dat J.K. Rowling mijn hulp nodig heeft, maar mocht ze me ooit bellen voor een ‘blurb’: geen probleem. Lev Grossman mag me benaderen voor schrijftips. ?

Kortom lieve mensen, geloof geen ‘blurps’. Tenzij ze door het Ogma-team geschreven zijn.

*Dat klopte dus niet! De Magiërs is Lev Grossman’s tweede boek. Hij heeft ook ‘de internationale bestseller Codex’ geschreven. Quote uit het naschrift. Jullie snappen, dat boek laat ik lekker liggen in de minibieb.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

 • Wieneke

  8 juli 2019 at 08:32

  Toch maak je me wel nieuwsgierig, dus ik ga er eens naar kijken in de bieb. En het is natuurlijk absoluut niet te begrijpen dat J.K. Rowling jou niet belt voor blurbs. Vrouw is geniaal maar kennelijk toch niet op alle punten boekgesproken. 🙂

  Beantwoorden
  • Mirjam

   8 juli 2019 at 11:51

   Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt Wieneke! En bedankt voor je compliment, misschien heeft Mrs. Rowling het druk met andere dingen. Geen idee wat dan, maar goed. 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren