Pagina’s

Rebelse katten

Rebelse katten, want katten hebben ook een rolmodel nodig

Hebben jullie wel eens gehoord van Doorkins, Beerbohm of Félicette? Dat zijn ook wel obscure typetjes misschien. Maar wat dacht je van Dewey, Bob of Tarder Sauce? Doet dat wel een belletje rinkelen? Yes! De crazy cat people hebben inmiddels hun vinger al in de lucht gestoken, het gaat hier natuurlijk om beroemde katten.

Na alle inspirerende boeken vol verhalen over geweldige vrouwen, wetenschappers en sporters werd het de hoogste tijd om het meest onverschillige en zelfstandige wezen ter wereld óók een boek vol rolmodellen aan te bieden.

Rebelse katten

De boodschap is duidelijk. “Zeg mens, ik weet best hoe uitzonderlijk mijn soort is. Lees en leer zelf maar.”

Rebelse katten!

Van Uitgeverij Van Goor kreeg ik Rebelse Katten. Een non fictie jeugdboek over, je raadt het al, katten. Vol mooie verhalen over lieve, mooie, grappige, geweldige, beroemde katten. Katten die door de ruimte hebben gereisd, katten die een beslissende rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, katten die mensen hebben gered of die op een andere manier de wereld een beetje beter hebben gemaakt. What’s not to like?

De schrijfster, Kimberlie Hamilton woont samen met vier katten (oké, en ook een verloofde) in Schotland en schrijft graag grappige boeken voor kinderen. En die gaan allemaal over dieren! Voor Rebelse Katten werkte ze samen met zeventien kunstenaars, waardoor het boek vol staat met de meest uiteenlopende illustraties. Zo kreeg elke koddige kat een eigen portret.

Rebelse Katten

Uitgebreide biografieën van de meer markantere poezen worden afgewisseld met korte hoofdstukken vol leuke feiten. Over bijgeloof bijvoorbeeld, of de genezende kracht van katten. Maar ook wordt er verteld waarom katten zo raar zijn, is er een wereldreisgids voor kattengekken en mocht je bij de volgende verkiezingen niet meer weten waar je op moet stemmen…

Catmando is drie jaar lang medeleider geweest van de Monster Raving Loony Party (Knettergekke Monsterpartij) in Engeland, de enige kat die ooit aan het hoofd van een politieke partij heeft gestaan. Een van de doeleinden van de partij: kattenzebra’s op alle grote wegen.

Maar dit stukje bijvoorbeeld, ik vond het hilarisch:

Een vrouw in Alabama reed op een dag naar haar werk, zich er niet van bewust dat haar kat Ronald zich uit alle macht vastklemde aan het bagagerek op het autodak.

Waar mijn dochters dit uiteraard heel! erg! zielig! vinden (en dat is het natuurlijk ook), kon ik mijn schaterlachen niet inhouden. Mijn hysterische brein maakte van dit kleine stukje tekst meteen een cartoon inclusief komische soundtrack. Ik weet het, voor mij is er een speciaal stukje gereserveerd in de hel. Maar ook, hoe fantastisch zijn katten? Ronald overleefde dit avontuur!

Rebelse katten

En het allermooiste hoofdstuk in Rebelse Katten? Dat begint op pagina 82; Tien manieren om katten in nood te helpen. Want deze voormalige asielkat hierboven komt werkelijk niks tekort, maar er zijn er zo veel die hulp kunnen gebruiken. Hamilton heeft ook dit hoofdstuk speciaal voor kinderen geschreven, zodat die tien manieren ook daadwerkelijk haalbaar zijn. Nog een beetje extra inspiratie van mij krijg je cadeau; dit kattenvrouwtje heeft een tijdje terug een paar mooie kleinschalige doelen op een rijtje gezet.

Heerlijk cadeau

Sorry mensen, jubelblogje. Ik vind Rebelse Katten namelijk helemaal het einde. Hét kinderboeken cadeau van het moment. Minpuntjes? Niet gevonden. Nou ja, het is geen boek voor hondenmensen. Maar ook aan hen heeft Kimberlie Hamilton gedacht, binnenkort verschijnt van haar Rebel Dogs. Miss Anne kan vast niet wachten!

Uitgeverij Van Goor bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren