Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • If you’re reading this, I’m already dead – Andrew Nicoll
Andrew Nicoll

If you’re reading this, I’m already dead – Andrew Nicoll

Sitting in his caravan, drinking what is left of his coffee (dust), Otto has narrowly escaped death at the hands of allied bombs. Convinced his luck has run out and he will not see morning, he decides to record the story of his life for the poor soul who finds his body.

And what a story it is. Years earlier, when he was in either Buda or Pest, working at the circus, a newspaper article was brought to his attention. Why? Because in it was a picture of a particular Turkish prince, called to Albania to be their new king. And this prince just so happened to bear a striking resemblance to Otto…

A plan is formed, an adventure is born and with the help of Otto’s friends, enemies (and a camel), Albania is about to get a king it never bargained for.

Andrew Nicoll’s debuutroman ‘Het verlangen’ was een van mijn favoriete boeken van 2017. Een prachtig geschreven ode aan de liefde, bijna poëtisch. Om verliefd op te worden! Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor ‘If you’re reading this, I’m already dead’. By the way, geweldige titel, vind je ook niet? De boeken hebben wel wat weg van elkaar. Ook IYRTIAD zit vol met poëzie, vooral als hoofdpersoon Otto vertelt over de liefde van zijn leven, Sarah. Om je een beeld te geven:

“Watching her go away was as heartbreaking as watching the swallows go at the end of summer. Watching her coming back was like finding crocuses broken out along the path. Watching her standing still was like drinking hot chocolate on a winter’s evening – hot chocolate with a dash of something in it. By God, she was lovely.’

Je snapt wat ik bedoel, toch?

Andrew Nicoll
Waargebeurd verhaal

Maar waar ‘Het Verlangen’ fictie is, is ‘If you’re reading this, I’m already dead’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Al duurde het even voordat ik dat in de gaten had. Ik had het misschien kunnen weten toen er een zekere Margaretha MacLeod in het verhaal opdook. Oftewel Mata Hari. Ze heeft een soort van relatie met Captain Arbuthnot, een Engelse spion. Hoe dat precies zit, blijft vaag. Maar die Captain heeft dus ook echt bestaan. Aha!

Hoe zit het nu met Albanië en die koning?

Hoofdpersoon Otto Witte, een circusacrobaat, lijkt sprekend op de troonpretendent van Albanië. En dus reist Otto naar Albanië, samen met een groep vrienden uit het circus. Om de troon voor zich op te eisen. En om daar hopelijk een stuk rijker van te worden. De reis naar Albanië gaat natuurlijk niet over rozen, maar dankzij Otto’s snelle brein en zijn vrienden (handig hoor, die circusartiesten) lukt het, ze komen veilig aan. Drie dagen later wordt Otto tot koning gekroond. En dan wordt het pas echt spannend.

Fictie of non-fictie? Of toch…

Ik dacht eerst dat Andrew Nicoll een paar echte personen in een fictief verhaal had gestopt. Dat gebeurt wel vaker en meestal ben ik daar niet zo van gecharmeerd. Voor mij is een boek volledig fictie of non-fictie, ik houd niet van een mengvorm. Maar wat blijkt? Otto Witte heeft echt bestaan! Net als veel karakters die hij in het boek tegenkomt, zoals bijvoorbeeld een aantal Albanese ministers.

Sommige waargebeurde verhalen lijken toch te bizar om echt te zijn? Zoek Dhr. Witte op op het wereldwijdeweb en je zult versteld staan. Doen hoor! Maar lees eerst de versie van Andrew Nicoll, want echt, zo mooi…. O ja, en de titel? Helaas, geen spoilers. ? Gewoon het boek lezen. Ik hoor graag wat je ervan vond. Let me know!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren