Pagina’s

De Mitford Moorden

De Mitford Moorden – Jessica Fellowes

Het was zo’n weekend waarbij Mirjam en ik foto’s heen en weer aan het appen waren van de boeken die we zaten te lezen. Dat we even heerlijk ongenuanceerd over de inhoud konden kibbelen. En ik las dus De Mitford Moorden! Daar had ik écht naar uitgekeken na alle mooie posts die ik op Instagram had gezien. En de inhoud natuurlijk hè. Moord, en Mitfords. De schrijfster is ook niet de eerste de beste. “Oh ja?”, zei Mirjam, “Is het al die hoepla een beetje waard?”.

De Mitfords

Mocht je een van onze grote aanraders Clementine inmiddels hebben gelezen, dan ben je ze al een beetje tegen gekomen; de Mitford familie. Baron en Barones Radesdale en hun zeven kinderen Nancy, Pamela, Tom, Diana, Unity, Jessica en Deborah. High society, Britse adel, knetter excentriek en natuurlijk stiekem geen cent te makken. De kinderen krijgen een strenge en ietwat vreemde opvoeding. Tom sneuvelt in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog, maar het zijn vooral de zes zussen die tot de verbeelding spreken met hun bijzondere levensverhalen.

Jessica Fellowes. Die naam komt jullie misschien ook bekend voor. Zij is het nichtje van Julian Fellowes, de maker van Downton Abbey. Zij schreef bij deze serie een aantal boeken over de productie ervan en de historische context. Dat historisch roerige tijden, bijzondere gebeurtenissen én mensen haar inspireren blijkt wel uit haar eerste fictie project. De Mitford Moorden is het eerste deel in een whodunit reeks waarbij telkens één van de Mitford zussen centraal staat.

De Mitford Moorden
De moord

Het is 1920 en Louisa Cannon hoopt aan haar leven van armoede en een gevaarlijke oom te ontsnappen. Ze krijgt een baan als kindermeisje en chaperonne in de huishouding van de rijke familie Mitford. Als er op klaarlichte dag in de trein een verpleegster wordt vermoord (een nazaat van Florence Nightingale), raken Louisa en de oudste Mitford-dochter Nancy verstrikt in het moordmysterie.

Nog meer bekende namen….

Florence Nightingale Shore wordt vermoord in de trein en is een nazaat van dé Florence Nightingale? Vergezocht? Niet echt. Deze moordzaak is namelijk een echte cold case. In de nadagen van de Eerste Wereldoorlog werd deze oorlogsheldin in een trein dood geslagen. De Mitford Moorden is zelfs niet eens het enige boek dat is gebaseerd op haar trieste dood.

Maar die hoepla dus

Om dus terug te komen op de vraag van Mirjam, is het boek de hoepla waard? Wat mij betreft volmondig ja. Soms weet je al na een paar pagina’s dat je een hele serie compleet in je boekenkast wilt hebben staan. Dat had ik dus bij deze vintage stijl whodunit.
Het plot zit vernuftig in elkaar, maar blijft ook eenvoudig genoeg om er een ontspannend leesmoment van te maken. Niks zo erg als na een vermoeiende dag geen bal meer te begrijpen van de verhaallijn van je boek, toch? Fellowes schrijft gewoon lekker vlot en roept met veel schwung de sfeer van de jaren 20 op. De Mitford Moorden heeft alles wat een cosy detective hoort te hebben. Stop hem in je koffer voor de vakantie mensen!

Uitgeverij Volt bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Jolanda

  24 juni 2019 at 07:50

  Oh, ik was even bang dat je een slechte recensie zou schrijven, terwijl ik al meteen verliefd werd op de omslag. Maar pfwiew, gelukkig kan ik deze dus op mijn leeslijstje zetten!

  Beantwoorden
  • Ogma

   24 juni 2019 at 08:24

   Mooi van buiten en van binnen! En in het Engels kan je zelfs al door met de volgende delen, mocht je deze zomer extra leuk willen maken 😉 ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren