Pagina’s

De zwarte zwaan

De Zwarte Zwaan – Nassim Nicholas Taleb

In deze spannende internationale bestseller verklaart Nassim Nicholas Taleb alles wat we weten over wat we niet weten. Hij biedt verrassend eenvoudig inzicht in hoe je voordeel kunt behalen met Zwarte Zwanen. De Zwarte Zwaan zal de manier waarop je naar de wereld kijkt veranderen. Het leert voorspellingen en advies te relativeren (en negeren), kritisch te denken en klaar staan om snel te handelen.

Door De Zwarte Zwaan wist ik in 1 keer weer waarom veel van mijn non-fictieboeken als muurbloempjes in mijn kast stonden te verwelken. Toen ik dit boek in de kringloop vond, leek het me heel interessant. Geen idee wie Chris Anderson is, maar ‘Mindblowing… a masterpiece’, dat wil toch wel wat zeggen.

Had ik mijn non-fictieproject echter niet gehad dit jaar, dan was De Zwarte Zwaan weer in de kast beland. Want ondanks dat Nassim Nicholas Taleb ‘verrassend eenvoudig inzicht biedt’, vond ik de materie heel erg lastig. Echt heel, heel erg ingewikkeld. Ik wilde 10 pagina’s per dag lezen, dat is me met hangen en wurgen gelukt.

De zwarte zwaan
First things first

Het boek gaat dus niet over vogels, maar over een fenomeen. Dat fenomeen is dan wel weer op het dier gebaseerd. Want, omdat er in Europa alleen witte zwanen voorkomen, hebben wij in Europa heel lang gemeend dat alle zwanen wit zijn. Zwanen kwamen niet in een andere kleur voor. Dachten we. Totdat we de wereld gingen ontdekken / veroveren en erachter kwamen dat er in Australië ook Zwarte Zwanen zijn. Leuk weetje!

Wat is een Zwarte Zwaan?

Nou, een vogel die in Australië voorkomt dus. ? Maar het is ook een fenomeen dat een grote impact heeft en tegelijkertijd niet te voorspellen is. Waarop we ons dus ook niet kunnen voorbereiden. Te abstract? Voorbeelden zijn onder meer de aanslagen van 9/11, de wereldwijde financiële crisis van een aantal jaar geleden en het enorme succes van Harry Potter. Het kan dus zowel iets positiefs als iets negatiefs zijn.

De zwarte zwaan
Een Zwarte Zwaan voldoet aan de volgende criteria:
  1. Is niet te voorspellen.
  2. Heeft een gigantische impact.
  3. Nadat de Zwarte Zwaan heeft plaatsgevonden, gaan we hem in perspectief plaatsen.
Dus?

Dhr. Taleb zegt dat, omdat Zwarte Zwanen niet te voorspellen zijn, onze zucht naar informatie en controle overbodig is. Want omdat we iets niet kunnen voorspellen, kunnen we er ook niet op anticiperen. Achteraf is het makkelijk de koe in de kont kijken, zeg maar.

Neem de terroristische aanslagen: na 9/11 zijn we gaan letten op mensen met een bepaald geloof en uiterlijk. We zijn nu veel alerter op aanslagen. Maar een volgende Zwarte Zwaan? Geen idee hoe die eruitziet. Dus ons erop voorbereiden of hopelijk voorkomen? Dat gaat niet.

En toen?

En verder heeft de goede man nog veel meer geschreven, maar na nog geen 100 pagina’s heb ik het opgegeven. Bij vlagen is het boek grappig en ik vind het onderwerp nog steeds interessant, maar het was zo ingewikkeld… Leuk, zo’n challenge, maar de Zwarte Zwanen en ik, dat werd ‘m niet. Hoewel: ik heb best een hoop opgepikt uit deze minder dan 100 bladzijdes en dat is toch weer winst! Vind ik dan hè, ik kan me zo voorstellen dat Mr. Taleb daar een heel andere mening over heeft. ?

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren