Pagina’s

Het Nachtcircus

Een middag met Het Nachtcircus

The Night Circus werd aangeraden door Audrey Niffenegger, de schrijfster van The Time Traveller’s Wife en als zij een boek aanraadt, dan loop ik er blindelings mee naar de kassa. Miss Niffenegger had gelijk, The Night Circus is fantastisch. Het is mysterieus, spannend en er zit ook nog een fijne portie romantiek in. Het pakte me meteen en zakte nergens in. Kortom: dikke vette aanrader.

Aldus Mirjam (in haar blog over het circus), die ik dan weer blind vertrouw als het op die dikke vette aanraders aankomt. Dus toen ik een boek uitzocht om een middag op een terras van een zwembad door te brengen, met een half oog en oor op een stel meiden die daar heerlijke lagen te spartelen, dacht ik dat ik met Het Nachtcircus wel goed zat.

Daar zat ik dan

Ik zat dus helemaal klaar voor een stevig potje zinderende mystiek. Die niet kwam. Tenminste, dat vond ík dus. Want hoe ik mijn best ook deed, Het Nachtcircus kon mij niet boeien. En geloof mij, ik deed mijn best. Want wat is er verder te doen in een plastic kuipstoel op drie vierkante meter benauwd terras? Naar rondplonzende mensen in het water kijken en balen dat je zelf geen badpak mee hebt genomen, of vriendinnen lastig vallen op Whatsapp? Maar uiteindelijk zwoegde ik mij toch door 150 pagina’s circus en tovenaars heen. Ik vroeg me zelfs na dat stuk af of er iets aan mij mankeerde, want ik heb alleen maar lovende berichten over dit boek gezien. Gelukkig kreeg ik op Instagram een klein beetje bijval, er was nog een eenzaam gevalletje van smaken verschillen.

Pluspunten

Was het dan een slecht boek? Nee joh, ik schrijf dit blog niet om Het Nachtcircus even flink af te gaan zitten fikken. Hier een voorbeeld van een passage die mijn fantasie wist te prikkelen. Waar haal ik zo’n klok?

De wijzerplaat van de klok wordt donkerder grijs, en dan zwart, met fonkelende sterren waar voorheen de getallen zichtbaar waren. De kast van de klok, die zichzelf systematisch binnenstebuiten keert en uitzet, bestaat nu volledig uit subtiele tinten wit en grijs. En het zijn niet gewoon stukken, het zijn figuren en voorwerpen, volmaakt gesneden bloemen, planeten en miniscule boekjes met echte pagina’s van papier die omslaan. Er is een zilveren draak die zich om een deel van het nu zichtbare uurwerk kronkelt, en er is een miniscule prinses in nood in een gebeeldhouwde toren die wacht op een afwezige prins. Er zijn theepotten die kopjes volschenken waaruit piepkleine dampwolkjes verrijzen terwijl de seconden wegtikken. Ingepakte cadeautjes gaan open. Kleine poesjes zitten kleine hondjes achterna. Er wordt een volledige schaakpartij gespeeld.

Conclusie

Het ging om de teleurstelling van het leesmoment. Van het eindelijk oppakken van iemands aller-, aller-, allerlievelingst boek, en dan denken, “Mwah niks voor mij…”. Ook wel de realisatie dat je nog altijd beter een saai boek bij je kunt hebben dan helemaal geen boek. Voor de zekerheid is een e-reader trouwens altijd de beste optie. Bijkomend voordeel is het formaat. Meer ruimte voor snacks in je tas 😉 . Ik heb veel geleerd die zondagmiddag in het zwembad.
En lieve Mirjam, The Time Traveller’s Wife? Ik lees hem nu, en die vind ik wél geweldig. Kunnen we dus nog boekenvrienden zijn?

Welke absolute aanrader viel jullie vreselijk tegen?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

 • Jolanda

  14 juni 2019 at 08:19

  Misschien moet ik dat boek over dat circus dan maar eens gaan lezen, want dat mwah-gevoel had ik dan weer bij ‘The time traveler’s wife’. Ook geen slecht boek, echt niet, maar ook zo’n gevalletje te hoge verwachtingen, denk ik 😊

  Beantwoorden
  • Mirjam

   15 juni 2019 at 15:01

   Jammer is dat he? Zo las ik laatst Oktober en ik vond er bar weinig aan. Terwijl dat door iedereen bejubeld wordt. Voor mij is het te gruwelijk, dat had ik natuurlijk kunnen weten. Maar verder vond ik het ook niet heel erg bijzonder. Het ligt nu op de Tinekestapel. 🙂

   Beantwoorden
 • Margriet

  14 juni 2019 at 08:26

  Ik vind Het nachtcircus 1 van de mooiste boeken die ik ooit heb gelezen! The time traveller’s wife staat nog ongelezen in de kast, ben benieuwd wat ik daar dan van vind 😉

  Beantwoorden
  • Mirjam

   15 juni 2019 at 14:55

   Mooi voornemen voor de zomer Margriet, ‘The Time Traveller’s Wife’ lezen! 🙂 Ben heel benieuwd wat je ervan vindt, ik vond de 2 boeken veel van elkaar weghebben qua sfeer, maar zoals je ziet is niet iedereen het daarmee eens. 😉

   Beantwoorden
 • Mirjam

  15 juni 2019 at 14:53

  Nou vooruit dan, omdat je het zo lief vraagt.. 😉 Heb je het Nachtcircus wel uitgelezen, trouwens? Aangezien je over de 150 pagina’s bent gekomen en je anders niet aan je eigen regel hebt voldaan? 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren