Pagina’s

 • Home
 • Non Fictie Fix
 • Keep going, 10 manieren om creatief te blijven in goede en slechte tijden – Austin Kleon
Keep Going Austin Kleon

Keep going, 10 manieren om creatief te blijven in goede en slechte tijden – Austin Kleon

Bekentenis #1: Ik wil al heel lang een boek schrijven.

Bekentenis #2: Na heel lang dromen en denken, ben ik nu zo’n 3 jaar echt met het boek bezig. Best lang.

Bekentenis #3: Het ligt nu al meer dan 6 maanden stil.

Ugh

Er komt altijd zoveel tussen mij en m’n creativiteit. Werk. Masterclass. Huiswerk. Slaap. Solliciteren. Blogs voor Ogma. Social media. Familie. Vrienden. Relatie. Niet perse in orde van belangrijkheid. ? Dit zou juist het moment moet zijn om weer aan mijn boek te werken. Want ik heb een mini sabbatical. Ik moet wel ander werk zoeken (hallo groene werkgevers van Nederland, hier ben ik, toffe en kundige tekstschrijver/redacteur/communicatiemanager!) maar daar hoef ik ook weer niet 24/7 aan te werken. De ideale tijd om mijn schrijfspier te flexen en aan de bak te gaan!

Alleen…

Het gebeurde niet. Ja, een beetje. Een pagina hier en daar. Waarop ik positieve feedback kreeg die me echt motiveerde om weer aan de slag te gaan. Maar dat deed ik dan weer niet. Want: Miss Anne moest opeens geopereerd worden en dat vergde tijd en energie. En er moest gebeld worden met recruiters. Mijn winterbanden van m’n auto af, naar de tandarts, de boodschappen moesten gedaan, het huis aan kant… The usual shit dus. Procrastination galore.

Keep Going Austin Kleon
Totdat!

Uitgeverij Lannoo met Keep going kwam, het perfecte boek om je creativiteit een boost te geven! Lees hieronder mijn samenvatting & comments:

 • Elke dag is groundhog day.

Oftewel, zorg voor een routine, zodat je min of meer automatisch aan de slag gaat. Fijne tip!

 • Een gewijde basis creëren.

Zorg voor een vaste tijd of een vaste plek om je ‘ding’ te doen. Of allebei, kan ook. Met een vaste plek of tijd houd je je routine makkelijker vast. #truestory

 • Vergeet de titel. Ga aan het werk.

Het boeit niet hoe je jezelf noemt: schrijver, beeldhouwer, kunstenaar. Of hoe anderen je noemen, trouwens. Doe je ding, want daar gaat het om. En, het gaat om het proces. Niet om wat je aflevert. Laat het maar onzinnig en lelijk en watdannog zijn. Creëer!

 • Maak geschenken.

Laat je hobby je hobby blijven. Het is prima om een ‘gewone’ baan te hebben, want hey, die zorgt ervoor dat je je rekeningen kunt betalen! En dan kun je daarnaast lekker aanrommelen met haken, tekenen, journallen. Gewoon genieten!

 • Het gewone + extra aandacht = het buitengewone.

Kijk om je heen. Kunst is overal en alles kan kunst zijn, als je maar goed kijkt.

 • Dood de kunstmonsters.

Wees geen klootzak, of je nu wel of geen kunstenaar bent.

 • Je mag van mening veranderen.

Laat je niet in een hokje plaatsen. Ook niet door jezelf. Blijf om je heen kijken en verander van richting als je dat nodig vindt.

 • Bij twijfel, ga opruimen.

Zo doorbreek je een impasse of je komt iets tegen dat tot nieuw werk leidt. Opruimen kan een ontdekkingsreis zijn. Net als een dutje doen, trouwens. ?

 • Demonen haten frisse lucht.

Ga wandelen. Iedere dag. Charles Dickens, Nietzsche en Austin Kleon deden, respectievelijk doen het. Je ontspant en zo kom je op de meest fantastische ideeën.

 • Onderhoud je tuin.

Omdat tuinieren zoveel geduld en aandacht vergt, hebben tuiniers een uniek gevoel voor tijd en perspectief. Dus!

Keep Going Austin Kleon
Of ik Keep going van Austin Kleon aanraad?

Laat ik het zo zeggen: sinds ik Keep going heb gelezen, heb ik een stiftgedicht gemaakt (in een buurtkrantje wat ik daarna weggegooid heb), een onzichtbaar gedicht getypt op mijn nieuwe gele typemachine (het lint is op), een vijver in het park bij mij om de hoek ontdekt (ik wandel daar al meer dan 15 jaar) en heb ik letterlijk tussen de bloemen gelegen. Zit wel goed dus, met die creativiteit. Het enige wat ik nu nog hoef te doen: terug aan de slag met dat boek. Maar daar heb ik vertrouwen in. ? Dankjulliewel Uitgeverij Lannoo!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

6 Comments

 • Griemmank

  24 mei 2019 at 08:59

  Maar er ZIJN al zoveel boeken. 🙂 Ik ken iemand die net als jij ook last heeft van deze vorm van procrastinatie en daar eerst erg moeilijk over deed maar nu zegt: ” Ik blijf het lekker van plan “. Wandelen en tuinieren is gezonder dan dat je op je kont en je toetsenbord zit.

  Beantwoorden
  • Mirjam

   27 mei 2019 at 09:49

   Ik las je reactie toen ik bij mijn schrijfclubje was en we het over onze boeken in wording hadden. Verfrissend perspectief, dank je! Altijd goed, om het van een andere kant te bekijken. Het heilige moeten mag inderdaad wel wat minder… En je hebt gelijk, er zijn al miljoenen boeken! Maar nog niet van mij… 🙂

   Beantwoorden
 • anitawillems

  26 mei 2019 at 15:37

  Ik raak zowaar ook gemotiveerd om door te gaan. Met wat dan ook!
  En opruimen is inderdaad overal goed voor. De natuur in ook.

  Beantwoorden
  • Mirjam

   27 mei 2019 at 09:52

   Ja, creatief zijn kan op zoveel manieren. Laten gaan wat niet past en door. Voelt goed! Hier is het wandelen vaak een verplichting ivm Miss Anne. Die dan weer geen zin heeft en alle grassprietjes afzonderlijk wil snuffelen. Werkt niet echt motiverend. Maar weer eens zelf gaan.

   Beantwoorden
 • monique

  29 mei 2019 at 14:02

  Wat bij mijn de laatste tijd goed werkt: ik neem me voor ‘alvast een beginnetje te maken’. Zit ik ‘s ochtends nog voordat ik ben aangekleed achter de computer en voor ik het weet zit ik er helemaal in. Is het ineens middag 😉

  Beantwoorden
  • Mirjam

   5 juni 2019 at 16:08

   Goed zeg! Ik begin de ochtend met de Morning Pages van Julia Cameron. Dat is voor mij meer een dagboek / to do lijst zeg maar, dan dat het creatief is. Maar het maakt meestal wel lekker m’n hoofd leeg, in dat opzicht werkt het wel. Klinkt wel heel fijn, ‘alvast een beginnetje maken’, hmm…

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren