Pagina’s

The universe versus Alex Woods

Het Universum tegen Alex Woods – Gavin Extence

Alex Woods weet dat hij niet de meest normale jeugd heeft gehad. Hij weet dat opgroeien met zijn helderziende moeder en zijn kat Lucy hem niet zal beschermen tegen de pestkoppen in zijn klas. Ook weet hij dat er op een dag zomaar een meteoriet kan inslaan – hij heeft in elk geval de littekens om het te bewijzen. Wat hij niet weet is dat hij in de alleenstaande, humeurige Vietnamveteraan Isaac Peterson een vriend zal vinden. Een onverwachte vriend, die hem leert dat je maar 1 kans krijgt in het leven, waarvoor de juiste keuzes gemaakt moeten worden. Wanneer hij bij de douane in Dover tegengehouden wordt met 113 gram marihuana en de as van zijn overleden vriend op de achterbank van zijn auto, weet hij zeker dat hij de juiste keuzes gemaakt heeft.

Kunnen jullie je het nog herinneren?

Toen Ogma nog niet zo lang bestond lazen Tineke, JR en ik hetzelfde boek: Slachthuis 5 van Kurt Vonnegut. Ik kende Vonnegut alleen van zijn indrukwekkende quotes dus mijn verwachtingen waren nogal hoog gespannen. Helaas. Ik vond het absurdistische, maatschappijkritische meesterwerk 3 keer niks. Dag Vonnegut, ik ga wat anders lezen. Doei.

Enter the boyfriend

Volgens de bf was Vonnegut echt geweldig, zonde om hem links te laten liggen. Hmm… Nog een keer geprobeerd, we zouden Cat’s Cradle samen lezen. En waar ik normaal VEEL sneller lees dan de bf, racete hij erdoorheen en sukkelde ik achter hem aan. Ik vond er weer niks aan. Heb ik hem trouwens nog niet verteld, dit blog laat ik hem maar niet lezen. ?

Dit gaat toch overHet Universum tegen Alex Woods?

Tuurlijk! Vanwaar dan al die verhalen over Vonnegut? Vonnegut en zijn boeken spelen een grote rol in dit verhaal. En daardoor heb ik weer zin om Vonnegut nog een kans te geven. En dat is best knap gedaan van dhr. Extence. Zowiezo heeft Extence het goed gedaan met zijn debuutroman over Alex Woods en Mr. Peterson.

The universe versus Alex Woods
Maar goed, nu over het boek zelf

Isaac Peterson heeft wel wat weg van Ove, een ‘grumpy old man’ die veel sympathieker is dan hij laat blijken. Pluspunten! Maar de echte hoofdpersoon is Alex Woods, een jongen die het leven nogal letterlijk neemt. En die daardoor regelmatig in de problemen komt. Want laten we wel wezen, het leven van een tiener gaat niet over rozen. Alex’ klasgenoten vinden hem nogal een rare knakker en dat leidt tot de ontmoeting tussen Alex en Mr. Peterson.

Alex en Mr. Peterson worden beste vrienden. Een vriendschap die misschien niet zo voor de hand ligt, tussen de puber Alex en 80+er Mr. Peterson. Maar het werkt voor de heren, verder hebben ze niemand nodig. Totdat er een einde aan de vriendschap dreigt te komen.. En Alex ingrijpende beslissingen moet nemen.

Kortom

Ik genoot van Alex, Mr. Peterson en de vele bijfiguren, zoals de helderziende moeder van Alex, kat Lucy en hond Kurt (ja, vernoemd naar K. Vonnegut). Dit was het debuut van schrijver Gavin Extence, ik ga zeker op zoek naar zijn andere boeken. Hebben jullie als eens iets van hem gelezen?

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren