Pagina’s

  • Home
  • Non Fictie Fix
  • Clementine, hoe de vrouw achter de grote man de loop van de Tweede Wereldoorlog bepaalde
Clementine

Clementine, hoe de vrouw achter de grote man de loop van de Tweede Wereldoorlog bepaalde

Ik leer zoveel dit jaar! En dat allemaal door mijn non-fictieproject. Mocht iemand het niet meer weten of net aanhaken: ik wil dit jaar minimaal twaalf non-fictieboeken lezen en daarover schrijven. Van ieder boek leer ik wel weer iets, zelfs over de onderwerpen waar ik dacht veel over te weten. Als Tweede Wereldoorlogfanatica (hmm, dat klinkt wat vreemd) meende ik Churchill best goed te kennen. Conferentie van Jalta, Potsdam, dat soort dingen.

Maar wat ik me niet realiseerde, is dat Churchill bij het begin van de Tweede Wereldoorlog 64 was en dus een groot deel van zijn leven en politieke carrière al achter de rug had. Samen met zijn vrouw Clementine. Met dit boek geeft Sonia Purnell Clementine eindelijk de eer geeft die ze al die tijd verdiend heeft, als vrouw van Churchill. Maar eigenlijk als veel meer dan dat, als co-bestuurder van het Verenigde Koninkrijk. Hoewel noch Winston noch Clementine daar nooit zo over gesproken heeft.

Clementine
De wensen van His Lordship

Purnell’s boek is een prachtig portret van het huwelijk van de Churchills. Sowieso, alle lof voor Clementine dat ze het al die jaren met Winston uitgehouden heeft. Want de wensen en eisen van His Lordship aan haar en aan hun personeel waren nogal buitenproportioneel. Niet alleen in de huidige tijd. Zelfs in een tijd, waarin de algemene mening was dat ‘a woman’s place is in the home’ en vrouwenkiesrecht nog als onzinnig en onnodig gezien werd. Personeel werkte meestal dus niet zo lang voor de Churchills.

Het stel was goed aan elkaar gewaagd. Clementine wist Winston’s (behoorlijk uitgebreide) gebruiksaanwijzing goed te lezen en behoedde hem in de loop van de jaren daardoor voor flink wat misstappen. Dankzij haar continue steun en enorme inzet voor zijn carrière kon hij zich tot zo’n groot staatsman ontplooien. En daardoor, achter de coulissen, beïnvloedde Clementine de loop van de Tweede Wereldoorlog enorm.

Her Ladyship had ook haar eigenaardigheden

Overigens was Clementine ook niet makkelijk. Omdat ze zich zo focuste op Winston’s carrière, kwamen haar kinderen nogal wat tekort. Ze was een afstandelijke moeder, letterlijk en figuurlijk. Om uit te rusten van de hectiek van het politieke leven en van Winston, ging ze er regelmatig vandoor, alleen. Om te kuren. Of om op vakantie te gaan. Maar hoe vaak ze ook wegging, ze kwam altijd terug bij Winston.

Sonia Purnell beschrijft Clementine en haar rol in de geschiedenis als volgt:

“Clementine was niet geschikt voor de rol die de geschiedenis voor haar in gedachten had. Nood, gecombineerd met pure wilskracht, smolt een onvaste, gevoelige, aan zichzelf twijfelende zenuwpees om tot een vrouw die midden in al het oorlogsgeweld een toonbeeld van rust, wijsheid en moed was. In het vuur van tegenspoed zoals dat in haar jonge jaren brandde, werd de kern van staal gesmeed die zij nodig had voor haar allergrootste beproeving. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was het jonge meisje dat als de dood was voor haar vader, of liever gezegd voor de man van wie ze toen dacht dat het haar vader was, omgetoverd tot een vrouw die zich door niemand liet koeieneren.”

Prachtig toch? Ben je op zoek naar een boek over een sterke vrouw? Een boek dat een helder beeld schetst van het eerste helft van de 20e eeuw? Lees dan ‘Clementine’. Je vindt het vast prachtig, net als ik. Uitgeverij Karmijn, heel erg bedankt voor het recensie-exemplaar!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren