Pagina’s

De bekentenissen van Frannie Langton

De bekentenissen van Frannie Langton

Londen, 1826. Een woedende menigte heeft zich verzameld voor het gerechtsgebouw om een glimp op te vangen van de jonge zwarte vrouw die in de pers als een monster wordt afgeschilderd. Het dienstmeisje Frannie Langton staat terecht voor de moord op haar werkgevers en de verklaringen tegen haar stapelen zich op: ze zou een hoer zijn, een verleidster, een monster. En misschien is dat allemaal ook wel waar. Maar het is niet de volledige waarheid.

Frannie’s verhaal

Vanuit de Old Baily, Londen’s beruchte gevangenis, doet Frannie haar verhaal. Ze vertelt over haar jeugd op Jamaica, waar ze als huisslavin zorgde voor de dame van de plantage, totdat de baas zijn oog op haar liet vallen. Hij beschouwde Frannie als studieobject in zijn onderzoek naar het verschil tussen rassen. Daarnaast werd ze zijn assistente in de meer macabere experimenten op levende slaven. Wordt dit een gezellig verhaal? Niet echt…

De bekentenissen van Frannie Langton
Naar Londen

Als het noodlot toeslaat op de plantage vertrekt de baas naar Londen en hij neemt Frannie mee. In principe is zij in Londen geen slavin meer, maar een vrij persoon. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Ze wordt weggeven aan Benham, de man waarmee haar eigenaar lang samenwerkte aan zijn rassentheorieën. Tot grote afgunst van het overige personeel bloeit er iets op tussen Frannie en de eenzame mevrouw Benham. Dat deze romance én nog een andere affaire tussen mevrouw Benham en een vrijgevochten slaaf, bij iedereen in het verkeerde keelgat schiet kun je natuurlijk wel raden. Gooi daar nog een fijne laudanum verslaving bij en het drama is compleet.

Wat een debuut!

Wat een knaller van een debuut. Sara Collins laat het broeierige Jamaica en de mistige, vuige straten van Georgian Londen tot leven komen. Ze kaart in De bekentenissen van Frannie Langton schokkende racistische thema’s aan, en heeft een geweldige sterke, vrouwelijke hoofdpersoon gecreëerd. Frannie is intelligenter dan alle mannen om haar heen die over haar lot beslissen. Ook beslist een noemenswaardig karakter is huishoudster Linux, een naar mens dat meteen een hekel heeft aan Frannie en niks anders doet dan stoken en het moordonderzoek danig in de war schoppen met haar vooroordelen. Een personage om flink een hekel aan te hebben, ik houd er van. Maar ze belichaamt wat mij betreft ook een type mens wat nog je nog steeds tekeer ziet gaan op social media. Knap gedaan!

Natuurlijk word je als lezer op het verkeerde been gezet. Slechts heel langzaam wordt de waarheid onthuld en krijg je een duidelijk beeld van wat zich in het huishouden van de familie Benham heeft afgespeeld, én op de plantage in Jamaica. En terwijl je dit leest bekruipt je het nare gevoel dat Frannie, of ze de moorden nu gepleegd heeft of niet, hier duidelijk niet terecht hoort te staan.

Whodunnit?

De bekentenissen van Frannie Langton is zo veel meer dan een whodunnit. Maar de vraag wie de moorden heeft gepleegd is wel een grote drijfveer om het verhaal uit te lezen 😉 Ik verklap niks, deze moet je gewoon zelf lezen.
Uitgeverij Hollands Diep bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren