Pagina’s

Stamboomonderzoek

Er is meer in het leven dan boeken…

Ja dat is me nogal een dramatische blogtitel hè. Al weet zelfs de grootste escapist dat het waar is. Er moet gewerkt, gezorgd, geliefd en geleefd worden en slechts de tijd die over blijft is om te lezen.

Tot zover alles in orde

Aan leeslust geen gebrek bij mij, absoluut niet. In 2018 las ik meer dan 150 boeken en ook dit jaar heb ik al heel wat pagina’s verslonden. Het was een tijdje grauw en triest buiten en dat deed ook wat met mijn keuze in literatuur trouwens, van de 10 boeken die ik oppakte legde ik er minstens 7 na een paar hoofdstukken weer aan de kant. Maar ik heb genoeg in de kast staan om net zo vaak in een nieuw boek te beginnen tot ik het juiste verhaal voor de juiste gemoedstoestand heb gevonden.

Schrijven over lezen, dat is het probleem…

Familiegeschiedenis

Ik houd mij namelijk al een tijdje bezig met iets fantastisch! Familiegeschiedenis. Kijk, dat ik van geschiedenis houd, dat hebben jullie wel gemerkt aan de boeken waar ik zoal over vertel, maar bij het ontdekken van alle documenten en foto’s die uit het huis van mijn oma kwamen werd het persoonlijk. En nóg leuker!

Dus gaat mijn vrije tijd steeds vaker zitten in het inscannen van foto’s, uitzoeken wie er op die foto’s staat en het maken van een stamboom. In het begin van de jaren 90 heeft een neef van mijn opa al eens een familiekroniek geschreven. Er was een kopie, in een priegelig handschrift. Ik typte het uit en kon het gebruiken als handleiding. Een cursus stamboomonderzoek bij de Open Universiteit stoomde ik er in een middag doorheen. Obsessief bezig? Uhm…misschien…

Stamboomonderzoek

Op ontdekkingstocht

Het is allemaal nog maar het topje van de ijsberg, want ik heb nog slechts één tak van mijn familie in kaart gebracht. Wat valt er nog meer te ontdekken? Zo spectaculair als Het Pauperparadijs, De eeuw van mijn vader, Verborgen Verleden, of Op zoek naar George zal het wel niet worden. Grutte Pier, Mata Hari of Anne Boleyn heb ik ook nog niet in mijn lijn gevonden, maar een lol dat ik heb!

Wat zal ik straks doen met al die informatie, behalve ordenen en organiseren in mooie documenten en albums. Kleine biografieën schrijven? Blogs publiceren over mijn onderzoek? Wie vindt het überhaupt leuk om hier iets over te lezen? Kortom, ik heb het druk met mijn hobby. En zo schiet het er vaak bij in om wat te schrijven over die te gekke boeken die ik lees.

Vergeetachtig

Plannen, ordenen en organiseren. I live for that shit. Maar het is ook een manier om met mijn vergeetachtige migraine brein om te gaan. Schrijf ik niet meteen op wat ik van een boek vind en waarom, dan ben ik het een paar dagen later kwijt. Tuurlijk, ik kan je gerust vertellen of ik een boek dat ik vorige week heb gelezen goed vond of niet, maar een zinnige argumentatie hoef je niet meer te verwachten. Bijkomend voordeel; een boek herlezen is voor mij vaak een feest, en niet van herkenning 😉

Ogma mogelijkheden

Om nu eindelijk to the point te komen; een paar vragen aan jullie beste Ogma lezers! Mag Ogma persoonlijker worden en af en toe eens schrijven over iets dat niets met boeken te maken heeft? Of moeten we juist hardcore-boek blijven, dan maar wat minder blogs per week? Laat maar horen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

6 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren