Pagina’s

John Boyne

A ladder to the sky – John Boyne

You’ve heard the old proverb about ambition, that it’s like setting a ladder to the sky. It can lead to a long and painfull fall. If you look hard enough, you will find stories pretty much everywhere. They don’t even have to be your own. Or so would-be-novelist Maurice Swift decides early on in his career. A chance encounter in a Berlin hotel with celebrated author Erich Ackerman gives Maurice an opportunity. For Erich is lonely, and he has a story to tell; whether or not he should is another matter. Once Maurice has made his name, he finds himself in need of a fresh idea. He doesn’t care where he finds it, as long as it helps him rise to the top. Stories will make him famous, but they will also make him beg, borrow and steal. They may even make him do worse. This is a novel about ambition.

Ontmoet Maurice Swift. Hij is knap, jong en ambitieus. Maurice moet en zal schrijver worden en met hulp van zijn vrienden slaagt hij daar ook in. Hoewel die vrienden hem niet altijd bewust geholpen hebben…

Vertellers en verhalen

A Ladder to the Sky bestaat uit 3 delen. In het eerste deel komt Erich Ackerman aan het woord, het eerste slachtoffer van Maurice en zijn ambities. In het tweede deel vertelt Edith, Maurice’s vrouw, over hun leven samen en in het derde deel is Maurice zelf de verteller. Langzaamaan leren we de vertellers en hun verhalen beter kennen, net als Maurice. Beetje bij beetje lees je wat Maurice allemaal op zijn kerfstok heeft.

Want het is geen fijn mannetje, onze Maurice. Alles en iedereen moet wijken voor zijn ambitie. En dat gebeurt dus ook. Erich Ackerman valt als eerste ten prooi aan de charmes van Maurice. Erich, niet meer de jongste, zeer zeker niet de knapste, valt als een blok voor de knappe kelner en ‘wannabe’ schrijver. Hij geeft Maurice een baantje als personal assistant* en neemt hem mee, op boektoernee naar onder meer Amsterdam, Rome en New York.

John Boyne
Liefde is blind

Ergens weet Erich wel dat Maurice niet van hem gecharmeerd is, maar liefde is blind. Erich vertelt Maurice zijn levensverhaal met dat ene donkere geheim… En Maurice schrijft zijn boek over Erich. Het boek wordt een bestseller en het verwoest Erich’s leven. Zoals eerder gezegd, Erich Ackerman was het eerste slachtoffer van Maurice. Er zullen er nog meer volgen. Want een auteur met maar 1 boek? Dat is een eendagsvlieg en zo ziet Dhr. Swift zichzelf beslist niet.

John Boyne formule

In ‘A Ladder to the Sky’ doet Boyne hetzelfde als in ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. In beide boeken wordt de lezer aan de hand genomen en stapje voor stapje meegenomen, het verhaal in. Je ziet wat er gaat gebeuren, je wil de hoofdpersoon, of in het geval van ‘A ladder to the Sky’, zijn slachtoffers, wel toeschreeuwen een andere beslissing te nemen… Helaas.

Het grote verschil

Het grote verschil tussen de 2 hoofdpersonen is dat Bruno, de jongen in de gestreepte pyjama, een onschuldige jongen is. Hij begrijpt niet wat er gebeurt in de wereld om hem heen. Maurice daarentegen is allesbehalve onschuldig, hij snapt uitstekend hoe de wereld in elkaar zit. En gebruikt deze kennis in zijn voordeel.

Sympathiek is Maurice dus bepaald niet. Als je een boek met een aardige hoofdpersoon wil lezen, pak dan ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Maar… Houd je wel van een slechterik, ga dan voor ‘A Ladder to the Sky’. Maurice zal je niet teleurstellen. Wedden dat je hem niet neer kunt leggen?

*Mocht iemand een dergelijke vacature hebben, ik houd me aanbevolen! Koffers wil ik best sjouwen, kopje koffie halen vind ik ook geen probleem. In aanbidding naar de desbetreffende auteur kijken moet ook lukken. Wassen en strijken gaat ‘m echter niet worden, verhaaltjes voor het slapen gaan ook niet. Just so you know.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren