Pagina’s

Het wereldgeschiedenisquizboek

Het wereldgeschiedenisquizboek

Wij gaan hier op het blog behoorlijk prat op onze liefde voor historische fictie en non fictie. Na jaren van het lezen van al die literatuur plus de nodige geschiedenis magazines kan er dan wel eens de nodige arrogantie optreden. Ik nog iets leren over vroeger? Ben je mal, het verbaast me dat nog niemand mij heeft gevraagd om lezingen te gaan geven over Henry VIII of de Victorianen.

Kortom, het werd tijd om eens te ontdekken hoeveel ik écht weet

Test je kennis van de wereldgeschiedenis en maak een reis terug in de tijd. Naar de eerste beschavingen, keizerrijken, de klassieke wereld van het Midden-Oosten, Griekenland en Afrika. Duik in de wereld van de eeuwenoude dynastieën van China, de stichting van Rome en het Byzantijnse Rijk. Verdiep je in de Peruaanse culturen, de Middeleeuwen, de kruistochten en de opkomst van het Ottomaanse Rijk. En verbaas je over de rijkdom van de Gouden Eeuw en de Renaissance. Dit boek zal de kennis van elke geschiedenisliefhebber tarten en testen. Het vormt de ultieme uitdaging voor zelfs de best geïnformeerde historicus.

Tarten en testen

Wat je hierboven las was de achterkant van Het wereldgeschiedenisquizboek, en dat belooft deze amateur historica dus een uitdaging. En die kreeg ik ook. Even een kleine greep uit de vragen waar ik niet meteen een antwoord op had.

  • Welke landen namen in 1389 deel aan de Slag op het Merelveld in Europa?
  • Een zeven jaar durende opstand die begon in 755 had tot resultaat dat China zich uit welk gebied terugtrok?
  • Waar of niet waar? Tot de Britse Egyptian Expeditionary Force behoorde ook een korps dat van olifanten gebruikmaakte.

Ik testte het boek ook op vrienden en familie. Want ik wil natuurlijk niet de enige zijn die er niks van bakt. Eindoordeel: een goede en leuke mix van vragen, zowel in soort als niveau. Want als je helemaal niks kunt beantwoorden is de lol er snel vanaf hè.
Het wereldgeschiedenisquizboek levert precies wat er op de achterkant wordt vermeld; 1000 vragen over alle naties en periodes in de geschiedenis van de wereld. Verdeeld in 10 hoofdstukken worden de tijdsperiodes behandeld, van 3500 voor Christus tot 1945. Oké, dus niet álle tijdsperiodes, de koude oorlog en de hippies doen niet meer mee. (Ik ruik een vervolg!)

Mogelijkheden

Ontspannend leesmateriaal voor een gezellige avond zou ik het quizboek niet willen noemen. Maar mocht je ooit de eer hebben om een pubquiz te maken dan heb je hiermee goud in je handen! Bij de hand houden als een sociale avond dreigt stil te vallen en je wat voer voor discussie nodig hebt. Ideaal om in te grasduinen tijdens verloren momenten, waarop je normaal op je telefoon zou staan te loeren. In plaats van een moppenboek op de wc? Ik zeg doen.

Lezende vrouw, wat heb je nou geleerd?

Ja wat heb ik geleerd? Dat de Vikingen een rechtbank een ‘ding’ noemden. En vooral dat ik, ondanks alle boeken die ik de afgelopen jaren heb verslonden, over het historische algemeen nog veel te ontdekken heb.

Karakter Uitgevers bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren