Pagina’s

The pig who sang to the moon

The pig who sang to the moon

This is a book about farm animals – chickens, cows, sheep and goats – and what they think and feel. As with his previous bestsellers on animal emotions, Jeffrey Masson reveals that these creatures, so often despised or abused, feel complex emotions – among them love, loyalty, friendship, sadness, grief and sorrow. The domesticated animals which live on our farms are very little removed from their wild ancestors, and keep thee motions that belong to those animals when they lived free. This means that the confinement farm animals are subjected to is painful to them and that those enduring factory farm conditions are suffering little less than torture.

The pig who sang to the moon

Het tweede non-fictie boek van dit jaar

Van dit boek wist ik wel waarom het al jaren ongelezen in mijn kast stond. Ik was bang dat het me te veel verdriet zou doen, net als de vreselijke filmpjes die je iedere dag wel voorbij ziet komen op social media. Honden die levend gekookt worden in China, baaien die volledig rood kleuren van het walvissenbloed, herten die afgeknald worden in onze eigen Oostvaardersplassen. Ik kan er heel slecht tegen. Ik eet niet voor niets vegetarisch.

Gruwelijk en toch mooi

In het kader van Erin & Eruit 2.0 trok ik toch The Pig who sang to the Moon maar uit de kast. Hup, uit die comfortzone. En ja, het is gruwelijk. Maar het is ook mooi! De verhalen die Masson vertelt over het natuurlijke gedrag van productiedieren (wat een vreselijk woord) zijn prachtig. Hij laat heel duidelijk zien dat dieren boordevol emoties zitten. En dat ze helemaal niet alleen instinctief handelen. Alsof het dan wel okay zou zijn wat we deze levende wezens aandoen.

Onverteerbaar

En dus is het onverteerbaar dat boeren deze dieren geen kans gunnen zich op hun natuurlijke manier te kunnen gedragen. Want daarover schrijft hij ook. En over ons, waarom we het met z’n allen prima vinden dat kalfjes na een dag van hun moeders gescheiden worden. Zodat we met z’n allen van melk, de witte motor kunnen genieten. En kalfsvlees, enig idee waarom dat zo mooi licht van kleur is? Omdat wij geen donker kalfsvlees wensen te eten. En dus leiden die kalfjes continu aan bloedarmoede, totdat ze op ons bord belanden. Een paar voorbeelden uit de vleesindustrie.

Een pamflet of een review?

Ik kan er niet bij dat we – ondanks dat we dit inmiddels allemaal heus wel weten – toch iedere keer weer voor die karbonade, dat varkenshaasje en die speklap kiezen. En dan nog het liefste zo goedkoop mogelijk. Okay… Dit is meer een pamflet aan het worden dan een bookreview. Dus: wil je meer weten over al deze prachtige wezens? Lees dan dit boek. Twijfel je of misschien wat minder of hey, helemaal geen vlees wilt eten: lees dan ook dit boek. Het is heel prettig en toegankelijk geschreven en het is mij gelukt om het zonder te huilen te lezen. Dus dan lukt jou dat vast ook!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren