Pagina’s

A well-behaved woman

A well-behaved woman

De naam Vanderbilt doet bij de meeste mensen wel een belletje rinkelen. Een stinkend rijke familie die in de 19e eeuw in New York hun geld en status hebben verworven. A well-behaved woman gaat over Alva, die trouwde met een Vanderbilt. Maar die ook het lef had om van hem te scheiden, opnieuw te trouwen uit liefde en uiteindelijk het boegbeeld werd van de vrouwenbeweging in de USA.

Wat is waar?

Weet je wat ik graag doe als ik verhalen lees over personen die echt hebben bestaan? Ik pak er bijna altijd een korte internetbiografie bij, vooral als het om iemand gaat die ik nog niet ken. Ik was al een paar hoofdstukken ver in A well-behaved woman en vond Alva een bijzonder aardig karakter, hoewel ook erg pragmatisch wat betreft het huwelijk, geld en status. Gezien de tijd waarin zij leefde en haar situatie voordat ze in de Vanderbilt familie trouwde ook helemaal niet uitzonderlijk.

Het verbaasde mij dan ook dat ik van een vrouw waar ik behoorlijk wat sympathie voor had in het boek, opeens een karakteromschrijving op Wikipedia las waar ik niks in herkende. Wat apart… Zou die omslag nog komen? Komt het omdat ik zwaar geromantiseerde fictie aan het lezen was?

A well-behaved woman
En toen las ik het nawoord van de schrijfster:

One of the reasons I was compelled to tell Alva’s story […] is to combat the way notable women in histoy are too often reduced to little more than sensationalized sound bite. Strong women – especially if they elect to lead lives outside of the domestic sphere – are often depicted without appropriate context, are made to seem one-note (as if any of us could be defined by a single act in our personal history or a single aspect of personality), and are described with sexist labels. An intelligent, ambitious, outspoken woman is called “pushy,” “domineering,” “abrasive”, “hysterical”, “shrill”, etc., most often by men but sometimes by other women as well.
Alva is regulary framed this way, said to be motivated solely by a desire for the trappings of wealth along with social prominence and power. Oliver’s role in national politics is absent from almost every attempt to depict her […]. So it’s no surprise that those who’ve written about her have found themselves unable to explain why she went to such lenghts for the women’s suffrage cause. Boredom is the theory most advanced, if the matter is addressed at all. As for her support of African American’s women’s rights, I’ve found no account that has attempted to address this.

Tegengeluid

Verdomd nog aan toe, ze heeft gelijk… Al kan niemand ooit met zekerheid zeggen wat nu het juiste beeld is van Alva Vanderbilt. Wie heeft haar nu nog persoonlijk gekend? Maar ik vind het mooi dat Therese Anne Fowler een andere kant van haar heeft laten zien, onderzoek heeft gedaan vanuit een ander perspectief.

Los van dat alles is A well-behaved woman gewoon een prachtige, historische roman waar ik van heb genoten. Zo eentje die je in een weekend uit leest en je dan afvraagt waarom er niet meer is. Echt een aanrader!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Wieneke

  18 maart 2019 at 09:30

  Over het algemeen zijn mensen, die iets tot stand brengen geen lieverdjes. Ambitie, intelligentie, psychologisch inzicht van nature, keihard doorzetten, handelsgeest enz enz
  Ik heb dit boek dus meteen aangevraagd in de bieb, want ik hou wel van dit soort. Natuurlijk zijn andere mensen die niet die karaktertrekken hebben snel jaloers. Mijn ma zei het altijd al: ‘De kroon hebben ze snel van je hoofd, hoor’. Niet dat wij kronen droegen, maar je begrijpt de bedoeling.
  Bedankt maar weer voor de tip. .

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren