Pagina’s

Travels with Charley in search of America

Travels with Charley in search of America

To hear the speech of the real America, to smell the grass and the trees, to see the colors and the light – these were John Steinbeck’s goals as he set out, at the of 58, to rediscover the country he had been writing about for so many years.

With Charley, his French poodle, Steinbeck drives the interstates and the country roads, dines with truckers, encounters bears at Yellowstone and old friends in San Francisco. And he reflects on the American character, on racial hostility, on a particular form of American loneliness he finds almost everywhere, and on the unexpected kindness of strangers that is also a very real part of our national identity.

Yes, ik heb er weer een gevonden, een reisboek! En nog wel een met hond! De boy friend was op vakantie in Florida en vroeg wat ik wilde hebben. Een boek is natuurlijk altijd welkom. Vond hij niet specifiek genoeg. 😉 En toen vond ik ergens op het wereldwijdeweb dit boek, het reisverslag van Charley en z’n baasje.

Travels with Charley in search of America
Een paar prijzen

Dat baasje, dat is dus John Steinbeck. Die naam deed wel een belletje rinkelen, maar verder? Mr. Steinbeck is dus de schrijver van onder meer Of Mice and Men en The Grapes of Wrath en heeft behoorlijk wat prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Nobelprijs voor de Literatuur. Oh. Dat had ik even niet in de gaten. Het is wel duidelijk dat ik nog nooit iets van de goede man had gelezen.

Amerikaanse non-fictie poëzie

Maar nu wel en ik ben zo blij, want Travels with Charley is prachtig. Steinbeck beschrijft het Amerikaanse landschap, de Amerikanen en zijn indrukken op zo’n manier dat je alles precies voor je ziet. Poëtisch en tegelijkertijd heel helder. Travels met Charley speelt zich in 1960 af. Dat kreeg ik in de gaten omdat hij over de bijeenkomst van de Verenigde Naties schrijft die op dat moment aan de gang is, waarop Chroetsjov met zijn schoen op een katheder slaat. Een kleine 60 jaar geleden. En toch is Steinbeck’s taalgebruik overal even fris en toegankelijk, Travels with Charley had net zo goed vorig jaar geschreven kunnen zijn.

Steinbeck loves Charley

Jullie weten het, ik ben een hondenliefhebber. En Mr. Steinbeck is dat ook. Hij schrijft over Charley alsof hij een mens is, zo goed kennen ze elkaar. Maar nergens wordt het boek sentimenteel, hoewel Steinbeck door zijn manier van schrijven heel duidelijk laat blijken hoeveel hij van Charley houdt. Bijzonder!

Bill Bryson & John Steinbeck

Travels with Charley deed me heel erg denken aan de boeken van een andere favoriete Amerikaan, Bill Bryson. Wat ik zo geweldig aan de boeken van Mr. Bryson vind, is zijn oog voor detail en zijn humor. Nu is Steinbeck niet zo lollig, maar hij is wel heel erg opmerkzaam en dat is dan wel weer erg grappig. Volgen jullie me nog? Nee? Gewoon het boek lezen, dan komt het vanzelf. 😉

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren