Pagina’s

Angel

Angel: love to hate

Heb je wel eens acuut, per direct en onmiddellijk een takkehekel aan iemand gehad? Rustig maar, ik hoef geen namen te horen. Die geef ik jullie ook niet. Op ééntje na, en dat is een fictief persoon, dus dan mag het 😉

Schrijfster worden, hoe doe je dat?

Angel. Kort voor Angelica is vijftien jaar en overtuigd van haar capaciteiten als schrijfster. Het idee dat iemand níet haar boeken zou willen lezen komt niet eens in haar op. Dus stopt ze met school en begint met schrijven, haar moeder en tante ondertussen tot wanhoop drijvend. Tot ieders verbazing wordt haar melodramatische roman een enorm succes. Want ook al is ze geen literaire schrijfster, fantaseren kan ze wel.

Angel

De ene na de andere roman levert ze in hoog tempo af. Waarbij ze zich niet laat belemmeren door enige feitenkennis. Maar dat geeft niet, haar lezers smullen toch wel van haar verhalen over de adellijke kringen, en binnen een paar jaar heeft Angel met haar schrijfsels een klein fortuin vergaard. Maar of ze daar nou aardiger van wordt? Of gelukkiger?

Wat moet je nou met zo’n vrouw?

Het ontbreekt haar namelijk niet alleen aan feitenkennis. Zelfkennis is ook wel een dingetje. Want door het hele boek heen is en blijft Angel hooghartig, egoïstisch en aanmatigend. Toch ga je al lezende die vrouw een beetje anders bekijken. Waar je in het begin je ergert, je afvraagt wat je met zo’n karakter aan moet, begint het tij zo halverwege te keren in… Ja in wat eigenlijk? Begrip? Medelijden? Nope. Het is moeilijk te verwoorden, maar in al haar onaangenaamheid wordt Angel steeds fascinerender.

Elizabeth Taylor

Angel werd geschreven door Elizabeth Taylor (nee, niet de actrice), gepubliceerd in 1957 en speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw. Dat waren nog even een paar feitjes, maar ik wilde het vooral nog even hebben over Elizabeth Taylor. Afgelopen herfst las ik voor het eerst een boek van haar; Hotel Claremont. En wat ik in dat boek zo knap vond, en in Angel viel me dat ook weer op, is dat ze heel mooi karakters neer kan zetten zonder er een oordeel over te geven. Alle goede en slechte eigenschappen zijn duidelijk, maar ik als lezer mag vervolgens helemaal zelf bedenken wat ik van die persoon vind. En dan heeft ze ook nog eens een fijn gevoel voor humor. Deze vintage schrijfster moet je echt een keer meemaken. Of ik het over Elizabeth of Angel heb laat ik nu even in het midden 😉

Maar de vraag is, of je kunt gaan houden van iemand aan wie je bijna 300 pagina’s een hekel hebt. En of!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren