Pagina’s

 • Home
 • Non Fictie Fix
 • Three Emperors – Three Cousins, three Empires and the road to World War I – Miranda Carter
Miranda Carter

Three Emperors – Three Cousins, three Empires and the road to World War I – Miranda Carter

As cousins, George V, Kaiser Wilhelm II and the last Tsar Nicholas II should have been friends – but they happened also to rule Europe’s 3 most powerful states. This potent combination, together with their own destructive personalities – petty, insecure, bullying, absurdly obsessive (stamp collecting, uniforms), let not only to their own dramatic fallouts and falls from grace, but also to the outbreak of the First World War. Miranda Carr’s riveting account of how 3 men, who should have known better, helped to bring down an entire world is a gripping story of abdication, betrayal and murder.

 

All in the family

In het Europa van voor de Eerste Wereldoorlog was zo ongeveer iedereen familie van iedereen. Althans, de koninklijke families. De stammoeder was Victoria en zij vond het een goed idee om haar kinderen met familie te laten trouwens. Zo bleef de macht mooi in de familie en vrede in Europa was gewaarborgd, omdat familie elkaar niet zou aanvallen.

Op een gegeven moment was Victoria’s kleinzoon Wilhelm II (Willy voor vrienden) de keizer van Duitsland, haar aangetrouwde kleinzoon Nikolaas II was tsaar in Rusland en zelf was ze dus koningin van Groot-Brittannië. Nikolaas II was ook de neef van Wilhelm II en van George V, een Engelse kleinzoon van Victoria en een van haar opvolgers. Verwarrend? Ik moest ook meerdere malen spieken bij de stambomen in het boek.

 

Miranda Carter

 

Beetje vreemd

Hoewel de heren de toekomst van heel Europa konden bepalen, en dat uiteindelijk dus ook deden, waren het toch best rare snuiters. Blijkbaar heeft de huidige koningin van Engeland, Elizabeth II, iemand om haar schoenen in te lopen en doet een van Charles’ lakeien de tandpasta op z’n tandenborstel. Poetsen doettie wel zelf. ? Ik viel lichtelijk achterover toen ik dat hoorde, maar de huidige royals hebben het niet van een vreemde. Zo bracht George V zo’n 17 jaar van z’n leven door met het verzamelen en inplakken van postzegels. En met de jacht, een van de weinige dingen waar hij echt goed in was, was het doden van dieren. Bijzonder.

De Kaiser was geobsedeerd door uniformen en had nogal de neiging om zich te bewijzen. Hij had ook altijd ruzie met z’n moeder. Hmm.. wat zou Freud daarvan zeggen? Hij was nogal gauw op z’n teentjes getrapt, je kon hem maar beter niet tegenspreken. Drie van z’n Ministers van Buitenlandse Zaken werkten zich letterlijk dood. Stress. Net als Nikolaas II wilde hij wel graag de baas zijn, maar om zich nu de politiek te verdiepen? Geen zin. Beetje lastig als je dan toch meent dat je het beter weet. Zo wilde Nikolaas II het liefst zo min mogelijk met zijn onderdanen te maken hebben. Prima geschikt als klapvee en kanonnenvlees, maar verder?

Bizar om te lezen hoe de heren de wereld om zich heen zagen. Zo was Nikolaas II enorm antisemitisch en noemde Wilhelm II de Japanners ‘het gele ras’. Het verklaart natuurlijk wel veel van de latere geschiedenis en het bewijst maar weer dat je bepaald niet vooruitstrevend, intelligent of daadkrachtig hoeft te zijn om op een troon te zitten. Maar ze zaten natuurlijk wel op die troon… En uiteindelijk veroorzaakten ze door hun zucht naar macht wel een oorlog die honderdduizenden het leven heeft gekost. En dan hebben we het maar niet over de Tweede Wereldoorlog.

 

Wat vond ik ervan?

Miranda Carter haar 500 pagina’s tellende boek over de 3 neven en het Europa van hun tijd was erg interessant, hoewel het niet bepaald een ‘easy read’ was. Miranda Carter’s schrijfstijl is heel prettig, alleen staat er gewoon heel veel informatie in haar boek. De geschiedenis van Wilhelm, Nikolaas en George staat natuurlijk niet op zichzelf. Het is heel prettig dat ze hun voorgeschiedenis uitlegt en dat ze de mannen en hun gedrag in context plaatst. Alleen leidde dat wel tot heel veel erg gedetailleerde informatie over ontzettend veel royals met al hun merkwaardigheden en natuurlijk ook over het Europa van die tijd, van ongeveer 1860 tot net na de Eerste Wereldoorlog. Tussendoor las ik dus wel wat lichter materiaal, om even op adem te komen. Maar, een absolute aanrader als je meer wilt weten over Victoria, haar familie en de tijden waarin ze leefden. De tijden die die andere grote Wereldoorlog in feite veroorzaakten. Beslist de moeite waard dus!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5c2914eeb5fba_selected-products” products=”1001004007958929″ name=”Miranda Carter” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

 • Wieneke

  28 januari 2019 at 09:51

  Ik heb het ook gelezen en ik vond het zeker een uitstekend boek als je de opmaat naar de eerste en eigenlijk ook de tweede wereldoorlog beter wilt begrijpen. Met de wetenschap die we nu hebben kun je nooit oordelen over het verleden. Het boek ‘Koningin Victoria als huwelijksmakelaar’ heb ik meteen daarna gelezen en dat is een erg mooie aanvulling, al duizelt het je soms van de namen. Het is geschreven door Deborah Cadbury.

  Beantwoorden
  • Mirjam

   28 januari 2019 at 13:03

   Bedankt voor je reactie Wieneke! Ik merk dat het boek nog na-ijlt, ik kan bepaalde gebeurtenissen veel beter in in hun context plaatsen en snap de geschiedenis gewoon beter. Ook bepaalde referenties in andere boeken zijn nu duidelijker. Ben heel blij dat ik de 3 Emperors gelezen heb! Ik ben nu in iets heel anders bezig, even geen geschiedenis. 😉 Maar Queen Victoria als huwelijksmakelaar gaat op de lijst, klinkt ook erg interessant.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren