Pagina’s

Het wonderkabinet

Het wonderkabinet

In het prille Ogma begin was De Wonderlingen een van de eerste recensie-exemplaren die ik ontving. Ik had toen nog nooit van de schrijver Brian Selznick gehoord en de uitgever, Lannoo, bood mij het boek uit zichzelf aan (wat vond ik dat stoer!). Maar ik was meteen verliefd op de stijl van Selznick; een geschreven verhaal dat wordt afgewisseld met zwart wit tekeningen.

Verhaal, illustratie en geschiedenis

Later las ik ook De uitvinding van Hugo Cabret, en weer werd ik betoverd! Dat het uitgangspunt van deze jeugdverhalen een belangrijk stuk cultuur was, ik werd daar zo enthousiast van. In De Wonderlingen is dat het Dennis Severs huis en in De uitvinding van Hugo Cabret de belangrijke filmmaker Georges Méliès. De boeken bevatten ook een soort warmte, een sentimentaliteit waardoor ik ze vooral in de herfst en winter heerlijk vind om te lezen. Tijd dus voor Het Wonderkabinet.

Het wonderkabinet

Het Wonderkabinet

Ben en Rose verlangen beiden stiekem naar een ander leven. Ben verlangt naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend, terwijl Rose droomt over een mysterieuze actrice, van wie ze het leven bijhoudt in haar schetsboek. Wanneer Ben tot een wonderbaarlijke ontdekking komt in de kamer van zijn moeder en Rose een verleidelijke krantenkop leest, gaan de kinderen er in hun eentje op uit om te zoeken wat ze missen.

1927, het verhaal van Rose is getekend. Ben zijn verhaal speelt zich af in 1977 en is geschreven. Maar hun paden kruisen zich in New York.

Niet te geloven

Oké, ik snap het al. Ik weet waarom ik de boeken van Brian Selznick zo mooi vind. Het is net alsof ik er zelf een beetje bij ben geweest. Hij schrijft namelijk steeds over plaatsen waar ik ook ben geweest! De Wonderlingen speelt zich af in Londen, Hugo Cabret in Parijs en nu dan weer in New York. En niet zo maar in New York, maar vooral het Amerikaans Natuurhistorisch Museum, waar ik zelf twee maal een dag in ronddwaalde. Zo mooi om deze plek in de tekeningen terug te zien. Om er meer over te leren.

Toch kon Het Wonderkabinet me iets minder bekoren dan de rest. Dat lag niet aan de prachtige tekeningen, maar het verhaal vond ik dit keer iets te voorspelbaar (zegt de ouwe taart over een jeugdboek, zo flauw), maar evengoed heeft het zijn plek in mijn boekenkast dubbel en dwars verdiend!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren