Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Oma heimwee

Alweer voor de laatste keer dit jaar beantwoord Ogma’s eigenzinnige tante een vraag van een lezer. Volgens Tante Ogma is elk probleem op te lossen met een boek!

 

Beste Tante Ogma,

Ik zit met het volgende. Onlangs ben ik verhuisd naar een andere stad. Mijn hele familie, inclusief mijn grootmoeder, woont nog steeds in mijn oude woonplaats, aan de andere kant van Nederland. Ik ging vaak bij mijn oma langs en hoewel ik haar nog steeds regelmatig spreek aan de telefoon, mis ik haar toch erg. Misschien heeft u tips voor mij, zijn er boeken die ik kan lezen om om te gaan met mijn oma-heimwee?

Met een weemoedige groet,

Jip J, te A.

 

Tante Ogma

 

Beste Jip J.,

Vervelend voor je dat je je oma zo weinig ziet nu je verhuisd bent. En voor haar ook trouwens. Wat betreft boeken, ik geloof dat ik je daarmee wel kan helpen. Ik vond een tijd geleden een heel mooi fotoboek in een tweedehandswinkel: Our Grandmothers, onder redactie van Linda Sunshine. In dit boek portretteren 74 bekende en minder bekende Amerikaanse fotografen hun grootmoeder, op een heel intieme en vaak liefdevolle manier. Geeft een warm gevoel om door dit boek te bladeren en je omringt je in 1 klap met maar liefst 74 grootmoeders in boekvorm.

 

Oma heimwee

 

Je kunt daarnaast Marjan Berk’s Oma en Opaboek lezen. In de categorie Kinderboeken (hoe oud je ook bent, je bent nooit te oud voor een kinderboek. Zeg maar dat tante Ogma dat zei) zijn Op avontuur met Oma van Annemarie Bon, De oma van de oma van mijn oma van Marc ter Horst en – misschien niet helemaal toepasselijk, maar wel bijna – Opa Vlucht van David Walliams een goed idee.

Wat ik je vooral aanraad is om deze boeken allemaal te lezen in de trein. Google eens op goedkope treinkaartjes en je vindt zo iets om voor weinig het hele land door te reizen, terwijl je geen letter uit een boek hoeft te missen. Uren de tijd dus om je in deze verhalen (of foto’s) te verliezen. En aan het einde van de rit stap je uit en ga je lekker bij je eigen omaatje op bezoek.

Warme groet van

Tante Ogma, die zelf ook een lieve oma had.

 

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a68e128755e0_selected-products” products=”1001004006098169,9200000002212536,9200000057028123,9200000057481060,9200000046155301″ name=”oma” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren