Pagina’s

Het kerstfeest van Bob

Het kerstfeest van Bob

Een waargebeurd verhaal over de ware betekenis van kerst. Dat ligt normaal ver buiten mijn zone van comfort. Maar ik ben nu zowaar in een fase aanbeland waarin mijn dochter mij boeken aan begint te smeren in plaats van andersom.

Netflix made me do it

Het begon met een avondje alleen thuis met mijn tienjarige en zij mocht de film uitzoeken op Netflix. A streetcat named Bob leek haar onweerstaanbaar schattig en leuk, want met een kat. En och, leeftijdscategorie vanaf 9 jaar dus heel heftig kon het niet worden. Dat werd het ook niet. Vond ik. Op haar heeft het wél een enorme indruk gemaakt, want toen we een week later bij de schoolarts zaten en die vroeg of wij thuis wel eens spraken over de gevaren van alcohol en drugs bij jonge kinderen (je kan er immers niet vroeg genoeg mee beginnen) begon dochterlief een intens en uitgebreid relaas over een drugsverslaafde die ging afkicken. De details waar ze mee aankwam lezers, de details! Om ernstig ingrijpen in ons gezin te voorkomen heb ik nog even tegen de arts gezegd dat het hier om Bob ging, volgens Netflix geschikt voor jonge kinderen, en niet om Trainspotting!

Het kerstfeest van Bob

Fast forward naar de bibliotheek

‘Mama, het is BOB!!!!’ En Bob moest dus mee naar huis. Het ging om de kerst variant en niet het originele verhaal waarin straatkat Bob drugsverslaafde James helpt om een nieuw bestaan op te bouwen. In Het kerstfeest van Bob gaat het al een tijdje erg goed met James, maar tijdens een chique kerstfeest van een grote uitgever denkt hij terug aan hoe hij kerst vierde voor Bob en hij een boek-, film- en internetsensatie werden.

Als het zorgvuldig bij elkaar gespaarde kerstmaal dreigt te bederven omdat er geen geld meer is voor stroom en dus de koelkast en vriezer het ook niet meer doen. De kachel niet aan kan en er ook al geen geld is voor cadeautjes, moet James toch de vrieskou trotseren met een pijnlijk been om geld te verdienen met de verkoop van de straatkrant. Maar James had dus niet gerekend op al die trouwe klanten die zo met hem en Bob begaan zijn.

Eind goed al goed

Ik was niet echt onder de indruk van de schrijfstijl van dit boek. En dat alles op kattenpootjes terecht komt is door het hele boek hartstikke duidelijk. De boodschap ligt er wel heel dik bovenop allemaal. Natuurlijk draait kerst niet om tassen vol cadeaus en tafels vol luxe gerechten, maar om lief zijn voor elkaar.

Toch werd ik er een beetje warm van. Want hoe overduidelijk de boodschap ook is, die kat maakt het gewoon extra gezellig. En James gun ik alle omzet die hij maar kan maken. Het is gewoon een sympathiek stel. De grootste pret had ik trouwens pas na het lezen van het boek, toen dochter en ik bedachten dat een katten-boek-fotosessie wel een goed idee was. Ginny dacht er duidelijk anders over. De kerstslinger is nu van haar 😉

Het kerstfeest van Bob

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren