Pagina’s

Zinnigs uit november

Zinnigs uit november

Als je eenmaal oog krijgt voor quotable zinnen, dan zie je ze overal. Beetje zoals wanneer je een andere auto hebt gekocht en je opeens overal zo’n auto ziet rijden. Moet je alleen wel je quotes goed opschrijven voordat je het boek terugbrengt naar de bieb. Alles in hetzelfde boekje opschrijven en niet op losse velletjes is ook wel aan te raden. Zomaar een gratis tippie van mij voor jou.

 

Zinnigs uit november

Foto: Kaboompics

De boekenapotheek aan de Seine van Nina George zit boordevol mooie inzichten en wijze woorden. Ze zijn als een genezende zalf op een wond.

‘Boeken beschermen u tegen domheid. Tegen valse hoop. Tegen verkeerde mannen. Ze rusten u uit met liefde, kracht, kennis. Met innerlijk leven.’

Een domme man is de ondergang van iedere vrouw.

‘Men zei dat het spinnen van een kat zelfs een emmer gebroken botten kon laten herstellen en een versteende ziel kon genezen.’

Willy Vlautin schrijft met helderheid en eenvoud de mooiste alledaagse beschouwingen. Uit: Laat me niet vallen.

Laat me niet vallen

 

Ben je op zoek naar een avontuurlijk (voorlees)boek voor je bijna-tiener-kind? Dan kan ik je beslist Betsy en Napoleon van Staton Rubin aanraden. Op ware feiten gebaseerd, maar gegoten in een romanvorm waar vaart in zit en avontuur. Heel erg leuk voor kinderen in de bovenbouw. Ook leuk voor jezelf om voor te lezen trouwens. Ik was in ieder geval elke avond weer nieuwsgierig hoe het verder ging. Mijn dochter heeft het boek inmiddels al wel drie keer gelezen. Wat voor aanbeveling heb je dan nog meer nodig? Behalve dan een mooie zin misschien?

De keizer had me ooit voorgehouden dat geluk noch verdriet bestaat. Het leven van een gelukkig mens is een beeld van zwarte sterren tegen een zilveren achtergrond. Het leven van een ongelukkig mens is een beeld van zilveren sterren in een zwart vlak.

‘Ik gaf hem [Carstairs, de jongeman waar Betsy verliefd op is] een klap. Een paar ogenblikken stond ik eenzaam te treuren om mijn gebroken hart. Mijn hand brandde. Ik wist helemaal niet dat je zelf ook pijn voelde als je iemand een klap verkocht.’

Hilary Mantel heeft als eerste Brit en als eerste vrouw twee maal de Man Booker Prize gewonnen, de prestigieuze prijs in de Engelstalige literatuur. Mantel geeft deze maand de Van der Leeuw lezing in Groningen.

Uit: De geest geven (haar autobiografie).

‘Ik vond vroeger dat een autobiografie een vorm van zwakte was en misschien vind ik dat nog steeds. Maar je sterk voordoen, terwijl je zwak bent, vind ik weer kinderachtig.’

Schimmen en geestverschijningen verstoppen zich onder het tapijt en in de plooien van gordijnen, ze gluren vanuit de kledingkasten en liggen languit onder in de la. Als je denkt dat je zwanger bent, en het toch niet blijkt te zijn, wat gebeurt er dan met het kind dat zich al in je hoofd heeft gevormd? Je bewaart het in een vakje van je bewustzijn, als een kort verhaal dat na de openingszin niet meer van de grond kwam.

Tot slot nog een leuke van Hilary Mantel over het schrijverschap:

‘Schrap minstens een derde van elke pagina die je schrijft. Probeer geen uitzinnige opsmuk in je zinnen te persen. Denk goed na wat je precies wilt zeggen. Eet vlees. Drink bloed. Hang je sociale leven aan de wilgen en denk maar niet dat je vriendschappen kunt onderhouden. Sta op in het holst van de nacht, prik in je vingertoppen en gebruik je bloed als inkt, dan leer je de spotlust wel af!

Neem ik deze adviezen zelf ter harte? Nee, niet bepaald.’

Vanaf nu is onbevangen lezen bijna niet meer mogelijk. Hou je notitieboek en pen of potlood bij de hand!

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren