Pagina’s

Een tweede leven voor Norbert Z.

Een tweede leven voor Norbert Z.

Eindelijk, een waarzegger die écht de toekomst kan voorspellen, maar nu gelooft hij niet in zijn eigen voorspellingen. Nee joh, hij kan gewoon goed luisteren en observeren zegt hij. Dat is Norbert.

De rustige en bescheiden Norbert Zelenka heeft altijd in de schaduw van anderen gestaan. Nu is hij drieënzeventig, arm en eenzaam. Als drie vlotte dames Norbert hun plan voorleggen, stemt hij aarzelend in. Hij wordt de waarzegger van hun stadje. Hij blijkt, na jarenlang de persoonlijke drama’s van andere mensen te hebben geobserveerd, een uitstekende waarzegger te zijn. Er wordt dan ook snel gretig gebruikgemaakt van zijn diensten. Langzaam wordt Norberts kleine wereld groter, met nieuwe vrienden en volop zelfvertrouwen. Maar er dreigt gevaar aan de horizon. Een jonge, verwarde vrouw verdwijnt spoorloos na een slechte voorspelling. Norbert doet er alles aan om haar te vinden.

 

Een tweede leven voor Norbert Z.

 

Love or hate

Een tweede leven voor Norbert Z. is zo’n boek dat vol zit met karakters die je gewoon leuk gaat vinden. Norbert is zo’n lieve, charmante man die alleen maar aan andere mensen denkt. Daardoor heeeft hij op zijn oude dag geen cent te makken voor hem en zijn geërfde chihuahua Ivy. Als lezer kan je dan ook niet anders dan blij zijn als hij door zijn nieuwe carrière opeens alle rekeningen weer kan betalen en mensen leert kennen die hem leren waarderen.

Dan zijn er de dames die er voor zorgen dat hij zijn nieuwe loopbaan kan beginnen en waarmee hij een innige vriendschap opbouwt. Margaret en Birdie van de Kunstkring, die samen met Carlotta bij hem komen met het grote-waarzeggers-plan. Hope, het nichtje van Carlotta, in wiens café hij zijn voorspellingen doet. Een beetje gek zijn ze wel, maar ook lief en ze hebben het best met Norbert voor. Maar dan die Carlotta, de grote kracht achter het clubje. Die al meer dan dertig jaar haar vriendinnen commandeert en manipuleert en denkt dat ze Norbert ook wel kan vormen. Wat een kreng. Ik werd er naar van. Toch is het soms best lekker om keihard ‘trut!’ naar een pagina te roepen.

 

Spirituele onzin

Persoonlijk heb ik helemaal niks met waarzeggerij, met new age centra zoals die in Het tweede leven van Norbert Z. een rol spelen, maar dat maakt ook helemaal niet uit bij het lezen van dit boek. Het is gewoon een gezellig en charmant verhaal over een klein stadje waarin een man zichzelf leert waarderen. Niet hoogdravend, niet heel erg diepzinnig, maar het leest lekker vlot weg en is daarmee een warm tussendoortje voor een herfstachtig weekend.

Uitgeverij Karakter bedankt voor het recensie-exemplaar.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren