Pagina’s

WWI

Het einde van de Grote Oorlog

Op het elfde uur op de elfde dag van de elfde maand kwam er in 1918 een staakt het vuren tot stand dat het einde zou inluiden van de Grote Oorlog. En laten wij nou eens geweldige leestips hebben voor wie daar komend weekend eens bij wil stil staan. Van non-fictie tot Young Adult, zelfs naar een roman met een licht spiritueel kantje. En heb je zelf nog mooie tips, we horen ze graag!

 

WWI

 

De Hondeneters – Marita de Sterck

Eind 1917, in volle oorlogstijd, loopt Victor weg van huis om zijn herdershond te zoeken. Uit zijn vaders bureau steelt hij een mes, geld en een pak brieven van zijn broer, die aan het front zit. Op de armenmarkt hoort Victor dat in deze hongerwinter elke hond gevaar loopt. Hij kan niet anders dan het pad van de hondenvangers volgen, langs verraderlijke rivieren en hongerige moerassen.
In de ruige, verarmde Rupelstreek ontmoet Victor het schoonste meisje van de wereld, brutale straatmadelieven, de vrouw met de baard, en… de hondenslachter van Boom.

The Blasphemer – Nigel Farndale

On its way to the Galápagos Islands, a light aircraft crashes into the sea. Zoologist Daniel Kennedy is confronted with a stark Darwinian choice. Should he save himself, or Nancy, the woman he loves? But how can one moment of betrayal ever be forgiven? And after he escapes the plane and swims for help, who is the elusive figure who guides him away from certain death? Back in London, Daniel thinks he finds the answer; it is connected with his great grandfather and the first horrific day of Passchendaele.

The Three Emperors – Miranda Carter

As cousins, George V, Kaiser Wilhelm II and the last Tsar Nicholas II should have been friends – but they happened also to rule Europe’s three most powerful states. This potent combination together with their own destructive personalities – petty, insecure, bullying, absurdly obsessive (stamp collecting, uniforms) – led not only to their own dramatic fallouts and falls from grace, but also to the outbreak of the First World War. Miranda Carter’s riveting account of how three men who should have known better helped bring down an entire world is a gripping story of abdication, betrayal and murder.

Niemandsland – Simon Tolkien (klik hier voor een uitgebreide recensie)
Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Adam Raine op in een Londense achterbuurt. Nadat zijn moeder overlijdt vertrekt hij met zijn vader naar het kolenmijnstadje Scarsdale in Yorkshire. Al snel exploderen de oplopende spanningen tussen de mijnwerkers en hun werkgever Sir John Scarsdale, met dramatische gevolgen. Zijn leven verandert nog meer wanneer de liefde lokt. Tot de oorlog uitbreekt en Adam in de Franse loopgraven van de Somme belandt.
The Foreshadowing – Marcus Sedgwick

It is 1915. Seventeen-year-old Sasha Fox is the privileged only daughter of a respected doctor living in the wealthy seaside town of Brighton. But her brothers, Edgar and Tom, have gone to war and Sasha has a terrible gift. She can see the future. Her premonitions show her untold horrors on the battlefields of the Somme, and worse still, what will happen to Edgar and Tom. Like the prophetess Cassandra, who foretold the tragedies of Troy, Sasha is trapped by power. No one will believe her. Her family have lost faith in her. She is determined to win them back, whatever the price. And it is a high one – seeing the future is a fate almost too awful to contemplate – for who wants to see the end of their own story…?

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • Wieneke

  9 november 2018 at 10:09

  Gisteren zapte ik langs DWDD en daar was een Belgische meneer, die ontzettend veel wist over de 1e wereldoorlog. Als je het niet gezien hebt moet je echt eventjes naar uitzending gemist kijken. Het was de meest verschrikkelijke oorlog ooit. Zelfs op de dag vóór de wapenstilstand werden door de machthebbers nog 2700 doden erbij gemaakt. Een normale oorlogsdag kende toen 2200 doden. Ze wisten allemaal, dat de andere dag de oorlog zou stoppen, maar tóch deden ze het. Hele generaties zijn verdwenen toen. Je kunt er alleen je hoofd maar bij schudden. Te erg voor woorden.

  Beantwoorden
 • jet

  14 november 2018 at 09:01

  Ik ben nu bezig met “Het stof dat van dromen valt” van Louis de Bernières, echt zo’n heerlijk omvangrijke roman die tijdens de eerste wereldoorlog afspeelt. Verder heeft het boek “de vlamberken” er zijdelings mee te maken. Ik vind dit sowieso een schitterend boek, dus ik moet hem een keertje noemen :-).

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren