Pagina’s

Lethal White Robert Galbraith

Lethal White

Nog nooit gehoord van privé detective Cormoran Strike en zijn partner Robin? Ga je schamen! Dan had je vast ook nog niet in de gaten dat Robert Galbraith, de schrijver, eigenlijk J.K. Rowling is. En dat ze net zo goed is in detectives schrijven als in het creëren van een magische wereld vol tovenaars en heksen.

 

Hype

De ontmaskering van J.K. als schrijfster achter The Cuckoo’s Calling, het eerste deel in de serie, was nog wel een ding. Was het een media stunt of niet? Zaten er andere schrijvers in het complot? Mevrouw Rowling was boos, excuses werden aangeboden en er werd zelfs een donatie gedaan aan een fonds voor soldaten. Stunt of niet, het heeft de verkoopcijfers vast goed gedaan. Maar dan nog, wie mee ging in de hype deed beslist geen miskoop.

Cormoran Strike is een ex Special Investigation Branch-investigator. Tijdens een missie in Afganistan verloor hij zijn halve been en ook zijn verloofde verliest hij aan het begin van het eerste boek. Beide gebeurtenissen vallen hem bijzonder zwaar. Tel daar nog eens een onorthodoxe jeugd bij op; zijn moeder was een verslaafde groupie, zijn vader een bekende rockster die hij in zijn hele leven slechts een paar keer heeft ontmoet. Hij drinkt te veel, rookt te veel, eet te veel. Is groot gebouwd, loopt mank vanwege zijn prothese en heeft een neus die iets te vaak is gebroken dankzij een voormalige box carrière. Hij verlaat het leger en wordt privé detective, maar de zaken lopen slecht. Zie hier uw broeierige anti held met een verleden. En daar is Robin Ellacott. De intelligente, knappe assistente die eigenlijk maar een week zou blijven voor de administratie, maar compleet wordt gegrepen door het onderzoekswerk. Oh ja, en haar relatie is echt vreselijk…  Nou klinkt goed toch?

The Cuckoo’s Calling werd opgevolgd door The Silkworm en Career of Evil. En bekijk ook even de trailer van de BBC serie die in 2017 verscheen. Noteer ook maar op je to do lijst.

 

 

Lethal White

Het grote succes van Strike’s vorige onderzoek, groeit hem boven het hoofd. Hij heeft het zo druk dat hij meer personeel aan moet nemen en Robin wordt partner in de zaak. Ook emotioneel heeft de Shacklewell Ripper nog veel invloed op Cormoran en Robin. Robin krijgt te maken met post traumatisch stress syndroom en de relatie tussen haar en Cormoran verslechtert.
Cormoran treft op zijn kantoor een verwarde jongeman aan die vertelt dat hij in zijn jeugd misschien getuige is geweest van een moord. Voordat Cormoran vragen kan stellen is de jongen al weer de deur uit gevlucht, maar iets in zijn verhaal en houding heeft Strike’s interesse gewekt. Ondertussen werkt het team aan een undercover operatie in het Parlement. Een arrogante parlementariër heeft ze ingehuurd om een geval van chantage te onderzoeken. Hebben de zaken iets met elkaar te maken?

 

Lethal White Robert Galbraith

 

Saai!

J.K. Rowling kan wat mij betreft toch al weinig fout doen en dat maakt dit wellicht de saaiste recensie ooit. Want wat valt er verder nog te zeggen dan; deze serie schopt kont, ga lezen! Nou vooruit, één puntje van kritiek, voor de vorm. Het is inmiddels wel een cliché dat de moordenaar(es? Geen spoilers!) aan het einde van het verhaal aan de praat wordt gehouden en zo een volledige bekentenis aflegt; uit de doeken doet waarom en hoe hij/zij de moord heeft gepleegd. Maar uiteindelijk doet dat dus niks af aan het leesplezier. We want more!

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren