Pagina’s

oscar wilde detective

Waarom Oscar Wilde als detective helemaal geen gek idee is

Every saint has a past and every sinner has a future
Oscar Wilde

 

Waar denken jullie aan als ik ‘Oscar Wilde’ zeg? Waarschijnlijk aan The picture of Dorian Gray, toneelstukken, dandy’s, een tragisch einde van zijn leven, mooie sprookjes en heerlijke uitspraken als; Be yourself; everyone else is already taken, of You can never be overdressed or overeducated.

Maar wisten jullie dat meneer Wilde in zijn jonge jaren een geweldige detective is geweest? Dat hij goed bevriend was met Sir Arthur Conan Doyle en misschien wel een beetje de inspirator is geweest van de grote Sherlock Holmes? Nou dat kan dus allemaal in historische fictie en dat is gewoon hartstikke leuk.

 

oscar wilde detective

 

The dead man’s smile

Het zijn de jaren 1880 en Oscar Wilde is op tour door America met zijn lezingen. Toch begint het echte avontuur pas op de reis terug naar Europa als hij kennis maakt met het theater gezelschap van de familie La Grange. Wat begint als een mooie samenwerking met Edmond La Grange aan een nieuwe, Franse vertaling van Hamlet voor de theathers in Parijs eindigt in een serie van bizarre moorden. Samen met zijn vriend Robert Sherard en de legendarische actrice Sarah Bernhardt duikt Oscar het nachtleven en de onderwereld van Parijs in om het mysterie te ontrafelen.

Hoe het begint? Met Oscar Wilde die het manuscript van dit avontuur, geschreven door Robert aanbiedt aan Sir Arthur Conan Doyle:

‘It’s my story Arthur, but it’s Robert’s handiwork. Robert is my recording angel – my Dr Watson. He witnessed much of what occurred in France himself, as you’ll discover, but I saw it all as it unfolded, from it’s beginnings in the New World. This is a tale that starts on one continent and travels to another. I want you to pay close attention to the beginning Arthur. The beginning does not merely set the scene; it lays the groundwork for what is to come.’

Vervolgens zit je als lezer (net zoals Arthur beeld ik me dan zo in) volledig gefixeerd op de eerste hoofdstukken te lezen. 😉

Genieten!

Gyles Brandreth schreef zes boeken over Oscar Wilde als detective en gebaseerd op The dead man’s smile heb ik de andere vijf met spoed op mijn verlanglijstje gezet. Brandreth heeft de zwier van Wilde gebruikt in een cozy detective, met een snufje sfeer uit het Wilde Westen en heel veel theatraal Parijs uit de 19e eeuw. En niemand gelooft natuurlijk dat Oscar Wilde een begenadigd detective was, maar verder aan historisch detail geen gebrek in dit boek.

En dan het plot, dat was me ook wat. Ondanks mijn fixatie op het begin, op aanraden van Oscar dus, duurde het behoorlijk lang voordat ik wist whodunnit en waarom. Tip voor je Sinterklaas lijstje lieve mensen!

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren