Pagina’s

De Witte Engel Caleb Carr

De Witte Engel

Hebben jullie The Alienist al gekeken op Netflix? Hij is leuk hoor. En gebaseerd op een serie boeken van Caleb Carr. Ik vertelde toch dat de man en ik heel onschuldig de credits zaten te lezen en ons afvroegen waar we de naam van de schrijver toch eerder hadden gezien… Juist, in onze eigen boekenkast dus. Met het schaamrood nog op mijn kaken begon ik eindelijk eens De Witte Engel te lezen, die al sinds mensenheugenis op de plank stond.

De Witte Engel Caleb Carr

New York 1897

Wanneer de baby van een Spaanse diplomaat wordt ontvoerd, roept de moeder de hulp in van dr. Laszlo Kreisler. Deze psycholoog -die eerder de hoofdrol vertolkte in Caleb Carr’s De Ontmaskering- lost mysteries op door de psyche van de crimineel te doorgronden. Kreisler analyseert het gedrag van de misdadiger en maakt aan de hand daarvan een profielschets.
Kreisler en zijn team, dat onder andere bestaat uit het jonge hulpje Stevie de journalist John Schuyler Moore, de goedaardige reus Cyrus Montrose, en de detectives Marcus en Lucius Isaacson, maken een schets van de ontvoerder die leidt naar de ‘onmenselijke’Libby Hatch. Zij blijkt enkele van haar eigen kinderen te hebben vermoord en een onbekend aantal anderen.
Intussen tikt de tijd genadeloos verder. Zal Kreisler de baby vinden voor het te laat is?

Dat was me de klus wel

Waar ik de Netflix serie met plezier heb gevolgd, voelde het lezen van De Witte Engel meer als een flinke klus. Normaal draai ik mijn hand niet om voor een dikke 500 pagina’s, maar dit geval kwam wel heel erg traag op gang. Wat jammer is, want het zit barstensvol met spannend verhaal. Carr heeft alleen 200 pagina’s te veel gebruikt om dat verhaal te vertellen. En ik snap het ook wel. Van huis uit is Carr een militair historicus, hij wil zijn kennis delen. En hij weet heel erg veel over New York in de 19e eeuw, de opkomst van de psychologie en het conflict tussen de VS en Spanje waar Kreisler mee te maken krijgt. Gelukkig werd mijn geduld en doorzettingsvermogen wel beloond met een goede tweede helft (beetje als een voetbalwedstrijd?). Van psychologische detective naar rechtbankdrama naar thriller met achtervolgingsscènes. Ik heb zin in de Netflix variant van De Witte Engel, maar of ik nog een boek van Carr oppak binnenkort?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren