Pagina’s

Dierendag

Dierendag, een boekige ode aan onze trouwe metgezellen

Dierendag! Hoog tijd voor een ode aan onze vrienden met vachten, schubben en veren. Die ons vergezellen als we weer eens zo nodig een rondje door een park moeten rennen of perse in de regen willen lopen. Die tegen een schamel loon van een bakje brokken half doodgeknuffeld worden als we een enge film willen kijken. Waar continu tegenaan gemekkerd wordt. Gaan zitten, liggen en high five doen wanneer wij dat maar wensen. En natuurlijk voor de dieren die op ons bord belanden.

 

Dierendag

 

De Honden van Babel – Carolyn Parkhurst

Het leven van Paul Iverson verandert voorgoed wanneer op een dag zijn vrouw Lexy Ransome dood onder een boom wordt gevonden. Er zijn geen ooggetuigen, afgezien van hun hond Lorelei. Wanneer Paul een aantal eigenaardigheden in hun huis opmerkt, begint de taalkundige een ambitieus project: hij wil Lorelei leren praten. Paul ontdekt aldoende de donkere kant van Lexy’s leven en ontrafelt het verhaal van zijn gepassioneerde, raadselachtige jonge vrouw en haar verleden.
Spanning, romantiek en een hond. Wat wil een mens nog meer?

 

De Schapen van Glennkill – Leonie Swann

Op een ochtend ligt de Ierse schaapherder George Glenn onbeweeglijk in het gras. Er steekt een spade in zijn borst. George’s schapen zijn ontzet: wie heeft hem omgebracht? Miss Maple, het slimste schaap uit de kudde, is geïntrigeerd door de moord. Maar hoe vind je als schaap een moordenaar? En wat dan? Misschien is het maar beter om gewoon verder te grazen alsof er niets is gebeurd. De schapen besluiten om voor gerechtigheid te zorgen. Het toeval wil dat George zijn schapen ooit een detective voorlas en dat ze dus niet totaal onvoorbereid zijn op hun taak. Met hun schapenlogica bijten ze zich vast in de speurtocht en ondanks de vele misverstanden zijn ze niet van de wijs te brengen.
Voor iedereen die zich afvraagt wat die grote balen wol toch de hele tijd in de wei doen.

 

De vloek van de Eksters – Clive Woodall

Kwade krachten zijn aan het werk in Vleugelrijk. Kirrick is nog het enige overgebleven roodborstje. Zijn familie is vermoord en de vernietiging van zijn soort is bijna voltooid. Vele andere vogelfamilies – mussen, merels, nachtegalen – zijn al verdwenen en leven alleen nog voort in de herinnering. Onder aanvoering van de boze genius Sluwaert domineren de eksters en andere leden van de corvidae familie, zoals kraaien en kauwen, het hele land. Op Kirrick wordt systematisch en onophoudelijk jacht gemaakt door de bende van Traska, een van de meest fanatieke volgelingen van Sluwaert.
Spanning en sensatie mensen!

 

Het Waterpaard – Dick King-Smith

De achtjarige Kirstie vindt een geheimzinnig ei aan de Schotse kust. Ze smokkelt het stiekem mee naar huis en verstopt het samen met haar broertje Angus in de badkuip. Wanneer ze de volgende ochtend gaan kijken, zwemt er een klein zeemonstertje in het bad. Het is het vreemdste wezen dat ze ooit hebben gezien. Alleen opa weet wat het is: het is een waterpaard. Het schattige monstertje is het perfecte huisdier, alleen wordt het altijd maar groter en groter…
Lekker nostalgisch zwijmelen en ik zal het maar vast verklappen: alles komt goed. Heerlijk!

 

De kunst van het rijden in de regen – Garth Stein

Wanneer je het ergste vreest – het overlijden van je vrouw – werkelijkheid wordt, kan het leven dan nog erg worden? Wel voor Denny Swift, die tot zijn afgrijzen te maken krijgt met zijn koele en rijke schoonouders die hem zijn dochtertje willen afpakken. Denny wil een liefhebbende vader zijn en hij heeft een grote droom: hij wil autocoureur worden. Nu blijkt dat alles wat hij daarvoor heeft geleerd hem van pas komt bij het gevecht om zijn kind. Want het leven is als een racebaan: je moet anticiperen op obstakels, tijdig gas terugnemen en op het juist moment het pedaal flink intrappen; zo kun je alles bereiken wat je maar wilt. En dan is er nog Enzo, de verteller van deze roman, de vriend die Denny door dik en dun steunt.
Heel erg zoet, maar op een dag als vandaag zo toepasselijk. Pak de tissues maar en wat comfortfood, je zult het nodig hebben!

 

Dieren eten – Jonathan Safran Foer

Tot enkele jaren geleden was Jonathan Safran Foer afwisselend vegetariër en vleeseter. Toen hij echtgenoot en vader werd, stelde hij zichzelf de vraag: waarom eten we dieren? En zouden we ze ook eten als we wisten hoe ze op ons bord terechtkomen? In een briljante synthese van filosofie, literatuur, wetenschap en undercoverjournalistiek onderzoekt Foer in ‘Dieren eten’ de verschillende verhalen die we onszelf vertellen om ons eetgedrag te rechtvaardigen – van folklore tot populaire cultuur, van familietradities tot westerse mythen – en laat hij zien hoe die verhalen onze onwetendheid in stand houden.
Omdat Dierendag ook ‘Eet geen Dieren Dag’ is. Wat staat er vandaag bij jou op het menu?

 

Nog een kleine laatste ode aan onze Ogma mascotte Anne, omdat ze zo lief poseerde voor deze fotoshoot.

Dierendag

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a1fca5c9389c_selected-products” products=”1001004002878615,1001004002608764,1001004002381538,1001004005511743,9200000056953590″ name=”Dierendag” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren