Pagina’s

The Picture Book Jo Baker

The Picture Book

Zijn jullie ook zo gek op oude fotoalbums en plakboeken? Ik wel. Vorig jaar kwamen er stapels oude albums uit het huis van mijn oma tevoorschijn en sindsdien ben ik bezig ze (heel langzaam maar zeker) te digitaliseren zodat de hele familie er van kan genieten. Waarom ik The Picture Book van Jo Baker wel moest lezen hoef ik niet uit te leggen denk ik?

 

Familie epos
Set against the rolling backdrop of a century of British history from WWI to the ‘War on Terror’, this is an intimate family portrait captured in snapshots. First there is William, the factory lad who loses his life in Gallipoli, then his son Billy, a champion cyclist who survives the D-Day Landings on a military bicycle, followed by his crippled son Will who becomes an Oxford academic in the 1960s, and finally his daughter Billie, an artist in contemporary London. Just as the names – William, Billy, Will, Billie – echo down through the family, so too the legacy of choices made, chances lost, and secrets kept. Rich in drama and sensuous in detail, The Picture Book is a beautifully crafted story about parents and children, about fate and repetition, and about the possibility of breaking free.

 

The Picture Book Jo Baker

 

Geweldig en niet zo geweldig

Ooit las ik Longbourn van Jo Baker en ik was meteen verliefd op dat boek. Een prachtige hervertelling van Pride & Prejudice, maar nu met het personeel in de hoofdrol. Helemaal geweldig. Dat vond ik van The Picture Book dus niet. Ik las een paar pagina’s en had geen idee waar het over ging. Boek ging aan de kant. Een paar dagen later weer een paar pagina’s. Nope, nog steeds niks aan… Hoe kon dit nu? Die blurb klonk zo aantrekkelijk. Longbourn was een heerlijk boek. Ik besloot er toch voor te gaan.

 

Mindful lezen

The Picture Book bleek een verhaal te zijn dat de lezer stukje bij beetje voor zich wint. Dat je al mijmerend moet lezen, langzaam genietend van een behoorlijk mooi stuk schrijfwerk. Zo leer je elke keer weer een nieuwe generatie kennen vanuit een ander perspectief. Denkt de moeder van Billy zo het hare van haar schoondochter, in een volgend hoofdstuk is de schoondochter zelf aan de beurt om haar kant van het verhaal te laten zien en verandert je beeld van elk personage door het boek heen telkens weer.

Weet je nog dat Mirjam een betoog hield voor Slow Reading? Ik denk dat Jo Baker met The Picture Book een prima boek heeft geschreven om op je gemak in je op te nemen.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren