Pagina’s

The Go-Between

The Go-Between

The past is a foreign country: they do things differently there

We zeggen wel vaak dat we een vintage boekenblog zijn. Het klopt ook wel dat we heel veel boeken tweedehands kopen, ruilen of ergens anders opscharrelen. Maar de definitie van vintage is dat iets eigenlijk geproduceerd hoort te zijn tussen de jaren 20 en eind jaren 70 van de vorige eeuw. Dat halen we dan vaak ook weer niet. Maar het bekt wel lekker hè. Ja slecht, ik weet het…

Klassieker

Maar nu heb ik toch een ontdekking gedaan. Of een herontdekking eigenlijk, want ik las The Go-Between al op mijn 19e, tijdens mijn studie voor een college literatuur. The Go-Between verscheen voor het eerst in 1953 en vertelt over de jeugdherinneringen van een jongen in 1901. Ik vond het boek enkele maanden geleden in een kringloopwinkel en ik herinnerde me hoe ik mij er doorheen heb moeten worstelen. Dat ik niet de enige was die moeite had met dit boek. Maar ik wilde weten of ik The Go-Between zestien jaar later wél zou kunnen waarderen. En tja, voor één euro kun je best een gokje wagen hè 😉

The Go-Between

Een man kijkt terug naar een zomer lang geleden

Leo is zestig en vindt het dagboek terug dat hij bijhield toen hij als kleine jongen een zomer bij een rijke vriend op een landgoed in Norfolk mocht logeren. Vooral de eerste tijd is hij onder de indruk van de familie, zelf komt hij immers uit een wat minder welvarende klasse. En in het bijzonder van de dochter van het gezin, Marian, is hij erg gecharmeerd. Verliefd. Hij is gewoon verliefd op haar. Marian maakt dankbaar gebruik van Leo zijn gevoelens en vraagt hem om in het geheim brieven te brengen naar een boer die in de buurt woont.

Je begrijpt het al, de adelijke dochter heeft een relatie met een arme boer. Dat was in Victoriaans Engeland not done en de boer en het meisje wilden het dan ook heel erg geheim houden. Arme Leo zat er maar mooi mee, als Go-Between. Jullie raden natuurlijk wel dat dit niet goed afloopt. Zo dramatisch dat volwassen Leo nog steeds met een vat vol complexen zit.

Leuk joh, moet je lezen!

Klinkt niet echt gezellig hè? En toch is het een geweldig boek! De stijl, de thematiek, de periode waarin het is geschreven en waarin het zich afspeelt; ik begrijp helemaal waarom het boek zo belangrijk was in dat college. Ik genoot er destijds niet van, maar het bleef me wel bij. Precies de reden waarom ik altijd mijn wenkbrauwen optrek als er weer eens wordt geroepen dat het maar afgelopen moet zijn met die verplichte leeslijsten in het onderwijs (wiskunde schaffen we ook niet af omdat het saai is toch?). Zonder die lessen was ik nooit gaan herontdekken en waarderen nu ik wat ouder ben. Dat geldt dus ook voor The Go-Between, dat mij deze keer vanaf de prachtige openingszin meteen in zijn greep had: ‘The past is a foreign country: they do things differently there.’

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren