Pagina’s

circusboeken

Miranca en andere circusboeken

In een ver, ver verleden was dit mijn lievelingsboek: Miranca ’t circuskind van P.T. Passier. Geen idee hoe we eraan kwamen, het lijkt een oud bibliotheekboek. Met mijn huidige blik vind ik het enorm moralistisch en oubollig. Niet vreemd, het boek stamt uit 1947. Miranca beleeft de ene rampspoed na de andere, eerst overlijdt haar vader door een ongeluk. Ook Miranca’s moeder legt het loodje na een lang ziekbed. Daardoor moet Miranca in het circus als koorddanseres werken om een boterham met tevredenheid te verdienen voor zichzelf en haar broertjes en zusjes. Tijdens alle ellende blijft Miranca lief en vlijtig, er komt geen kwaad woord over haar lippen.

 

Miranca 't circuskind

 

Even lijken de kinderen het geluk te vinden bij pleegouders, maar dan worden ze ontvoerd door Indianen. En dat zomaar in Nederland. Gelukkig worden ze gered en dan gaat het de goede kant op met Miranca. Ze gaat het klooster in. Eerst in Nederland en daarna gaat ze naar de missie, naar Java. Het boek eindigt met haar aanstelling als Moeder-Overste op Java waar iedereen haar op haar handen draagt. Niet zo raar dat het boek nogal stichtelijk is, de uitgeverij is een abdij. Niet te vergelijken met de kinderboeken van nu!

Maar! Door Miranca heb ik wel een levenslange fascinatie gehouden voor boeken die over het circus gaan. Jij ook? Dan heb ik hier wat tips voor je en ik begin meteen met mijn all time favorite:

 

circusboeken

 

The Night Circus – Erin Morgenstern

The Night Circus werd aangeraden door Audrey Niffenegger, de schrijfster van The Time Traveller’s Wife en als zij een boek aanraadt, dan loop ik er blindelings mee naar de kassa. Miss Niffenegger had gelijk, The Night Circus is fantastisch. Het is mysterieus, spannend en er zit ook nog een fijne portie romantiek in. Het pakte me meteen en zakte nergens in. Kortom: dikke vette aanrader.

The final confession of Mabel Stark – Robert Hough

Dit is een roman, maar het is geschreven in de vorm van een biografie. Interessant! Mabel Stark heeft echt bestaan, ze werkte in meerdere Amerikaanse circussen als dompteuse, raakte een aantal keer ernstig gewond (kitty got claws!) en trouwde 4 of 5 keer. Een bijzondere dame in een bijzondere setting. Een heel ander genre dan de andere boeken in dit overzicht, maar beslist de moeite waard.

Circus of the Queens The Fortune-Teller’s Fate – Audrey Berger Welz

Een Russische aristocratische ballerina vlucht na de revolutie naar Amerika en komt terecht in het circus. Daar gaat ze aan de slag als waarzegster. Een leuk boek, heerlijk om in de tuin te lezen tijdens een hittegolf ofzo. 🙂 Het heeft niet zo heel veel om het lijf, maar gewoon lekker lezen is ook fijn, niet ieder boek hoeft tenslotte groots en meeslepend te zijn.

Water for Elephants – Sara Gruen

Ah… Wat een fijn boek is dit. Het speelt zich af in Amerika, tijdens de drooglegging. Boeken die zich in die tijd afspelen: altijd goed. En olifanten! Ik <3 olifanten.

Welke van deze boeken zou jij als eerste lezen? Of heb je nog tips? Ik hoor het graag!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b7d4e3ea058c_selected-products” products=”9200000062802510,9200000005489089,9200000085097496,1001004003028028″ name=”circusboeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren