Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Mirjam ging terug naar New York – en dat gewoon in een luie stoel
Edward Rutherfurd

Mirjam ging terug naar New York – en dat gewoon in een luie stoel

“Incredible storytelling… Readers will fall in love with the iconic city.” The Post and Courier

Laatst werd ik getipt over de boeken van Edward Rutherfurd. Deze zouden geweldig zijn. Laat ik nou toch ‘New York’, een boek van zijn hand in mijn kast hebben staan, wat een toeval! Ik moest natuurlijk meteen checken of het inderdaad zo’n masterpiece was.

 

Een korte samenvatting

‘New York’ telt ruim 850 pagina’s, maar in het kort: het boek begint met de Nederlandse familie Van Dyck in 1664, toen de stad nog New Amsterdam heette. Aan de hand van deze familie en de familie Master beschrijft Rutherfurd de geschiedenis van New York, tot aan 2009. Alles komt aan bod, de oorlog tegen de Engelsen, de burgeroorlog (North & South), de slavenproblematiek.

 

Edward Rutherfurd

 

Het probleem van Mr. Rutherfurd

Het is natuurlijk enorm lastig om zo’n 350 jaar in 1 boek te omvatten en daar ligt meteen een probleem van het boek. Rutherfurd behandelt per hoofdstuk een periode, sommige meer in detail dan andere. Zo is het hoofdstuk over de oorlog tegen de Engelsen heel lang (gaap), terwijl hoofdstukken die ik interessant vond, veel minder uitgediept worden.

 

En nog een probleem

En dan de vrouwen! Die komen er amper in voor. Ja, om het nageslacht het leven te schenken. Anders is het zo lastig om een dynastie voort te zetten, hè? Meestal heeft de dochter, zus of vrouw van de hoofdpersoon een probleem, moeite om aan de man te komen, onenigheid met haar man, dat soort dingen. Over het algemeen komt het wel weer goed met de dames, ze trouwen en krijgen kinderen.

 

O jee, nog een issue

Nogmaals, ik snap dat het lastig is een stad met zo’n rijke historie in 1 boek samen te vatten, maar ik heb nog een bezwaar tegen deze opzet. Per hoofdstuk volg je 1 generatie, plus eventueel hun personeel. Of hun slaven. Hierdoor is er geen ruimte om de karakters meer uit te diepen. En daardoor lees je pas in het volgende hoofdstuk leest hoe het met hen afloopt. In 1 zin. Zo jammer, heb je een interessant karakter, dan wil je toch weten hoe het hen vergaat?

 

Mijn eindoordeel

Ik las het boek wel uit, dus Rutherfurd heeft duidelijk ook iets goed gedaan. Ook al ergerde ik me aan de manier waarop hij vrouwen neerzette. En ook al vond ik de hoofdstukken over de oorlogen veel te lang en saai. Rutherfurd had me wel meteen te pakken. Zou ik nog een boek van hem lezen? Nou… voorlopig niet. Ik houd het bij al die andere boeken die ik nog in mijn kast heb staan.

Maar ik ben wel benieuwd hoe hij de geschiedenis van andere steden als Parijs of Londen beschreven heeft, dus die wil ik er best een keer naast leggen. En eerlijk is eerlijk, ik heb er behoorlijk veel van Mr. Rutherfurd’s geschiedenislessen opgestoken. In punten uitgedrukt: een voldoende voor Edward Rutherfurd, maar wel met de hakken over de sloot.

Nu ben ik benieuwd: heb jij weleens iets van de beste man gelezen en wat vond je ervan?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b4c7d1ba0bcc_selected-products” products=”9200000002078485,9200000085931457,9200000000491820,9200000020816294″ name=”Edward Rutherfurd” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren