Pagina’s

Harold Fry en Miss Norma

Op reis met Harold Fry & Miss Norma – Een dubbel-review

Wanneer Harold Fry op een doordeweekse ochtend zijn huis verlaat om een brief te posten, weet hij nog niet dat hij op het punt staat naar de andere kant van het land te lopen. Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen. Tijdens zijn pelgrimstocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen. Een enkeling neemt deel aan zijn voettocht. Zijn vrouw probeert er ondertussen achter te komen waarom Harold vertrok, en ze besluit hem uiteindelijk achterna te komen. Ondanks de fysieke afstand tussen de 2 komen ze steeds dichter bij elkaar.

Harold Frey is een heel gewone, onopvallende man. Zo iemand die altijd in het beige gekleed is, die je meestal over het hoofd ziet. Sinds een half jaar is hij met pensioen en brengt hij zijn dagen thuis door. Zijn huwelijk met Maureen had beter kunnen zijn, maar hij heeft zich inmiddels erbij neergelegd dat het leven niet altijd is zoals je zou willen.

 

Harold Fry en Miss Norma

 

Post voor Harold

Totdat er een brief arriveert van Queenie, een oud-collega. Queenie heeft niet lang meer te leven en ze verblijft in een hospice ligt. Harold wil haar een antwoord sturen, maar weet niet goed wat hij daarin moet zetten. Ze heeft beter verdiend dan een nietszeggende tekst en hij besluit naar haar toe te lopen, als een pelgrimstocht.

Naarmate zijn voettocht vordert, verdwijnt de beige Harold en komt de echte man tevoorschijn. De zoon van de aan alcohol verslaafde vader en de moeder die echtgenoot en zoon verliet. De man van Maureen, die hij aanbidt. De vader van David, met wie hij al 20 jaar niet meer praat. En de collega van Queenie, met wie hij tientallen geen contact meer heeft gehad maar die hem nu een afscheidsbrief heeft gestuurd.

 

Levensverhalen en Facebook volgers

Harold blijkt iemand te zijn met wie mensen graag praten, bij wie ze hun ei kwijt kunnen. Ze vertellen hem hun levensverhalen. Er zijn er zelfs die een tijd met hem optrekken, die met hem op pelgrimage gaan. Maar dat blijkt niet te werken. Waar Harold naar het noorden loopt om Queenie te redden van haar ziekte, daar lopen de anderen voor hun ’15 minutes of fame’. Om op Facebook een grote schare volgers te krijgen.

 

Een laatste jaar op pad

En hier maak ik een uitstapje naar een ander boek: Driving Miss Norma, het boek dat haar zoon en schoondochter schreven, over het laatste levensjaar van Norma Bauerschmidt. Toen Norma’s man overleed, bleek zij ook ziek te zijn. Kanker. Samen met haar zoon en schoondochter, 2 vrijbuiters en globetrotters, besloot ze haar laatste tijd niet in het ziekenhuis door te brengen. In plaats daarvan gingen ze samen op pad, in een bus, samen met koningspoedel Ringo.

Norma, hoewel heel gelukkig getrouwd, had altijd wat in de schaduw van haar man gestaan. In het laatste jaar van haar leven veranderde dat compleet. De reis in de camper stond in het teken van haar wensen. Wat zij maar wilde (niet dat het haar zo veel uitmaakte, maar goed), dat deed het drietal. Zo bezochten ze meerdere nationale parken, reed Norma op een paard en bezochten ze een Indiaanse dienst… Geweldig!

Miss Norma werd zelfs beroemd! Op haar Facebookpagina Driving Miss Norma (met ruim een half miljoen volgers, waaronder Paulo Coelho) waren haar avonturen te volgen en daardoor kreeg ze de ene aanbieding na de andere. Ze ging ballonvaren, bezocht een goudmijn en zelfs een boot van de US Navy!

 

Norma vs Harold

En op dat punt vond ik het boek aan waarde verliezen. Waar ik verwacht had dat er levenslessen te lezen waren, ging het over ‘freebies’, gratis cadeautjes en uitjes, het aantal volgers op social media en andere aanbiedingen. En dus niet meer over de ervaringen van het drietal. Jammer!

Daar deed Rachel Joyce, schrijfster van De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry me precies aan denken. Het gaat niet om de bubbel van social media, het gaat om het echte contact en je echte drijfveren. In het geval van Harold was dat het redden, of in ieder geval het bedanken van Queenie, voor wat ze al die jaren geleden voor hem gedaan had. Heel mooi gedaan, een vriendelijke reminder voor ons allemaal. Of in ieder geval voor mij. 🙂

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b5739cd5c167_selected-products” products=”9200000040876815,9200000071259391″ name=”harold en norma” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren