Pagina’s

Planeet Paranoia

Planeet Paranoia

De wereld wordt er steeds meer op ingericht om ons te deprimeren. Geluk is niet erg goed voor de economie. Als we gelukkig waren met wat we hadden, waarom zouden we dan meer willen? Hoe verkoop je antihuidverouderingscrème? Door de mensen bang te maken voor ouderdom. Hoe krijg je mensen zover om op een politieke partij te stemmen? Door ze bang te maken voor immigratie. Hoe verkoop je een verzekering? Door ze bang te maken voor alles.

 

Planeet Paranoia

 

Ik las De Wezens en ik hield het niet droog. Ik las Het eeuwige leven en heb gelachen, maar werd ook weer geraakt door scherpe observaties over wat nu écht belangrijk is in het leven. Ik las een aantal kinderboeken van Matt Haig tussendoor, maar die konden mij helaas niet bekoren. Toen ik wist dat Planeet Paranoia naar mij onderweg was (bedankt Uitgeverij Lebowski!), haalde ik nog snel de voorganger Redenen om te blijven leven uit de bibliotheek. Wat alle boeken van Haig met elkaar gemeen hebben is dat ik ze in één dag verslind.

 

Je kalmte bewaren wordt zo bijna een revolutionaire daad. Gewoon gelukkig zijn met je eigen niet nieuwe-nu-nog-betere bestaan, tevreden zijn met je rommelige menselijke zelf, is niet goed voor de commercie.

 

De wereld in de war

Ik denk wel eens wat warrig over dingen na. In Planeet Paranoia heeft Haig mijn warrige gedachten perfect verwoord en geordend. Kritisch, en vol compassie. In achttien korte hoofdstukken vertelt Matt Haig over de wereld van nu. Hoe technologie en vooruitgang onze geest (en dus ook ons lichaam) beïnvloed. Dat we steeds meer van onszelf en elkaar gaan verwachten en ondertussen alleen maar angstiger en depressiever worden. We worden opgejaagd. Nieuwsberichten komen non-stop en keihard binnen. We gaan naar bed met smartphones en staan er mee op. Overal zijn prikkels, prikkels, prikkels! Is het gek dat er kortsluiting ontstaat? Matt Haig stelt dat de mens in wezen niet anders is gaan denken dan in de tijd van Shakespeare, maar hoeveel meer informatie krijgen we per uur te verwerken? Het deed me denken aan paleo for the mind 😉

 

Redenen om te blijven lezen

Door alles heen heeft hij zijn eigen ervaringen verweven; paniekaanvallen, depressies én de genezing daarvan. Zijn gedachtes komen het mooist tot zijn recht in de lijstjes die hij maakt. Kort en krachtig zet hij op een rij waar het in het leven nu werkelijk om gaat. Ik ben helemaal geen fan van zelfhulp boeken, ik denk ook eigenlijk niet dat Planeet Paranoia een zelfhulp boek is. Eerder een betoog voor een beter leven. Trouwens, iemand die lezen aanraadt als een van de beste vormen van meditatie moet wel gelijk hebben.

Maar we hebben geen andere wereld dan de wereld waarin we leven. Bovendien, als je goed kijkt, is de wereld van spullen en reclame niet het echte leven. Het leven is al het andere. Het leven is wat je overhoudt als je al die troep verwijdert, of op zijn minst een tijdje negeert.

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren