Pagina’s

International Cat Day

International Cat Day met het kattenvrouwtje van Ogma

Wat is een boekenblog zonder kat? Dat is als Romeo zonder Julia.
Voor mij bestaat er geen betere combinatie dan boeken en katten.
Vandaag, 8 augustus is het ‘Internationale Kattendag’ (International Cat Day). Deze dag is een soort Dierendag, maar dan alleen voor katten, waarop ze extra verwend worden

Nu is het bij Ogma bijna elke dag kattendag, maar om nu elke dag over katten te schrijven, dat wordt zelfs ons teveel. Maar International Cat Day is natuurlijk een mooi excuus om de mooiste kattenboeken uit de kast te halen en in de schijnwerpers te zetten. Ik bezit een kleine – maar alsmaar groeiende – verzameling kattenboeken.

 

International Cat Day

 

Dat kwam zo: ik nam een kat uit het asiel mee naar huis en vrienden gaven mij een boekje over katten en daarna kreeg ik er nog een – een boek, niet nog een kat – en toen was een verzameling geboren. Overigens was die eerste kat uit het asiel een grote vergissing. Daar heb ik korte tijd later weer een goede baas voor gezocht.

Laten we beginnen met:

Met fluwelen pootjes (Vicki Myron)

Dit is het ultieme boek voor iedereen die van katten houdt! En van boeken. En van bibliotheken. En van de kracht van kleine dorpsgemeenschappen. Schrijfster Vicki Myron werkte 25 jaar lang – waarvan de laatste 20 jaar als directrice – in de bibliotheek van Spencer, Iowa. Iowa, de graanschuur van Amerika. Veel grond, weinig dorpen. Kleine gemeenschappen. Dit boek zijn haar memoires, over haar leven, over het leven van de bibliotheek, over de dorpsgemeenschap. Met Dewey in de hoofdrol.

Op een ijskoude nacht werd kitten Dewey gedropt in de inleverbus van de bibliotheek. De hele nacht zag het arme beestje in een ijskoude ruimte om ’s morgens gevonden te worden door Vicki en haar collega en liefdevol opgevangen te worden. Meteen was duidelijk dat Dewey een bijzonder vriendelijk karakter had en bovendien bijzonder charmant was. De foto op de voorkant van het boek is de daadwerkelijke Dewey. Het kitten werd opgelapt en bleef in de bibliotheek wonen en heeft jarenlang lief en leed met alle inwoners gedeeld. Hij stond ze bij in goede en slechte tijden. Dewey dankt zijn naam aan het decimale bibliotheek systeem (Dewey Decimal System) en zal onder de biebfriekjes meteen herkenning vinden. Zijn volledige naam is trouwens Dewey Readmore Books (Do we read more books) een flauwe bibliothecaressen woordgrap. Ik weet dat, want ik kan er om lachen.

Schrijfster Vicki Myron vertelt het leven van Dewey en de bewoners en bezoekers van de bibliotheek met zoveel gevoel en begrip dat je een keiharde moet zijn wil je onaangedaan blijven door dit verhaal.

 

International Cat Day

 

Er is ook een prentenboekversie. Want een beetje commercie komt er wel bij kijken. Dat ik dit prentenboek heb zal menig Dewey-fan doen likkebaarden. Het is stiekem wel de trofee in mijn collectie.

Ik kocht het in 2009 in Amerika, toen ik daar op vakantie was met man en kinderen. Het prentenboek was toen net uit. Het is niet zo geweldig verteld, maar de prenten zijn mooi en soms moet je dingen gewoon hebben voor de heb. Op het moment dat ik het boek kocht was er een ander echtpaar in de boekwinkel, en de vrouw kirde tegen haar man over Dewey en dat zijn naam afkomstig was van het Dewey Decimal System ‘you know’ en de man humde wat. Hij was duidelijk geen biebfriek :-D. Of misschien was hij geen kattenliefhebber. Maar dat laatste kan ik me bijna niet voorstellen.

Dagboek van een poes. (Remco Campert)

Een heerlijk kleinood, dit boekje van Remco Campert. Over zijn kat Poef (‘Een naam als een spraakgebrek’), verteld vanuit het perspectief van de kat. Extra grappig is natuurlijk hoe de schrijver zichzelf portretteert door de ogen van de kat. Als Poef door de voordeur ontsnapt en onder een auto kruipt: ‘En Bril maar bidden en smeken en ik maar blijven zitten en belangstellend naar hem kijken. Hij was op straat gaan liggen. Dat was wel leuk, zijn wanhopige hoofd onder die auto en zijn arm die naar me graaide, ik zie het nog voor me.’

Bril is de schrijver in het verhaal. Rok is de vrouw van de schrijver.

Zo’n klein boekje, dat kan toch geen punchline hebben?! Niet? Think again. Lees het tot het einde en je lacht van leedvermaak. Of herkenning. Hoe dan ook, het is geestig.

Minoes (Annie M.G. Schmidt)

Onlangs las ik deze klassieker nog voor aan mijn dochter en wat blijft het een tijdloos verhaal! De onzekere journalist Tibbe die eigenlijk niet op mensen af durft te stappen, wat best lastig is voor een journalist. Maar hij heeft geen moeite met het schrijven van nieuws over katten. Maar ja, dat is natuurlijk niet spectaculair genoeg. Net als hij dreigt zijn baan te verliezen verschijnt juffrouw Minoes in zijn leven. Minoes heeft iets gegeten uit de afvalbak van de deodorantfabriek en nu is ze opeens mens in plaats van kat. Maar ze heeft haar katse gewoonten nog niet verloren en ze spreekt nog steeds kats met de buurtkatten. Heel handig voor Tibbe, want die krijgt nu via Minoes alle spannende nieuwtjes. De film Minoes met Theo Maassen als Tibbe, Carice van Houten als Minoes en Hans Kesting als Harry de Haringman verveelt ook na tig keer kijken niet. De film is te zien voor wie Netflix heeft.

 

International Cat Day

 

De oude man en de kat (Nils Uddenberg)

Dit boek kreeg ik vorig jaar voor mijn verjaardag en is het enige boek in deze lijst dat geschreven is door een katten-scepticus. De oude man uit de titel is schrijver Nils Uddenberg zelf. Hoewel hij nooit huisdieren gewild heeft, werd hij toch kattenbezitter. Omdat deze kat hem als baasje koos. Uddenberg sputtert eerst nog wat tegen, maar soms is verzet zinloos – vooral als het op katten aankomt – en nam hij zijn verantwoordelijkheid. Hij is wel een beetje pretentieus, die Uddenberg. Nogal benadrukken hoe gewoon hij is gebleven en in een klein huis woont, maar ondertussen is hij niet te bescheiden om het boek te beginnen met te vertellen dat hij is opgeleid als arts en tot hoogleraar is benoemd, om in een adem door te vertellen dat hij eigenlijk schrijver is, van een ‘bescheiden’ aantal boeken, die ‘heel aardig’ verkochten. (Kuch). Ook dat hij – zogenaamd – tussen neus en lippen door noemt waar hij allemaal naartoe op reis is geweest, siert de man op een of andere manier niet. Het is dat deze kat de oude man zelf uitkoos, maar ergens denk ik dat Uddenberg nooit overtuigd kattenmens zal worden.

 

Kattenvrouwtje van Ogma

 

Catfulness

Net als Ogma-collega Tineke, hoop ik in een later leven terug te keren als kat. Of eigenlijk, ik denk dat ik in een vorig leven kat was. Ik doe het liefst wat mijzelf goed dunkt, kan heel goed slapen – overal, en hou niet van nadenken over wat ik nu weer moet gaan eten, maar ben ondertussen wel heel kieskeurig over wat ik blief en wat niet. Katten geven je heel veel wijze lessen. Elke dag weer, helemaal gratis. Ze gaan op je schoot zitten als ze vinden dat je maar eens rust moet nemen. Als je gestresst bent, nemen zij jouw stress over, helemaal belangeloos, ook al worden ze daar zelf ziek van. Het boekje Catfulness geeft zeven weken lang, voor alle dagen van de week een levenswijsheid van de kat. Over hoe je vaker uit het raam moet staren. Over hoe je zondag tot rustdag kunt omtoveren. Hoe je routines moet leren waarderen en hoe je het goede moment kiest om van routine te veranderen. Het is een boekje vol wijsheden hoe je kunt leren van de kat en kunt leren meer van jezelf te houden. Kortom, een kat is het beste medicijn!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b633c8b3d90b_selected-products” products=”1001004006847310,9200000007691829,1001004005498535,9200000056300829,9200000079365963″ name=”International Cat Day” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren