Pagina’s

Gevangenismuseum Veenhuizen

De vijf leukste vakantietips met een literair tintje

Het begint er op te lijken dat we voor een tropische zomer niet verder hoeven te reizen dan onze eigen achtertuin. Lekker duurzaam! En zo hoef je ook niet na te denken over hoe je al die boeken die je deze vakantie wilde lezen nu mee moet nemen 😉 Ligbedje uitklappen, drankje met een parapluutje erbij en wanneer nodig naar de boekenkast wandelen.

Voor wie toch eens van dat ligbed af wil komen heb ik wat leuke tips voor een dagje uit, maar dan natuurlijk wel met een literair tintje hè. En ze zijn ook nog eens allemaal leuk om de kinderen mee naar toe te nemen. Uitgetest door ondergetekende en haar eigen tuig.

 

Gevangenismuseum in Veenhuizen

Gevangenismuseum Veenhuizen

Komt deze meneer jullie misschien bekend voor? Dat kan, hij speelt namelijk een grote rol in Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen vind je zijn verhaal en dat van vele andere inwoners van de voormalige koloniën. Maar het gaat ook over gevangenissen en de geschiedenis daarvan in het algemeen. Ontzettend leuk gedaan, interessant voor jong en oud. En als je na het bezoek heel erg dorstig bent dan raad ik je aan om nog even langs de brouwerij van Maallust te gaan voor wat lekkers.

 

Kasteelbibliotheken

Weet je waar ik altijd blij van word? Kastelen en paleizen. En dan op zoek gaan naar een bibliotheek. Hoe vind je deze van Slot Zuylen? Slot Zuylen ligt aan de Vecht, net buiten Utrecht (lekker centraal in Nederland) en één van de beroemdste inwoners was de schrijfster Belle van Zuylen. Ga deze zomer genieten van de mooie tuinen (en bieb) en leer meer over deze stoere en vrijgevochten vrouw.

 

Nijntje Museum

Nijntje Museum

En niet te missen als je dan toch in de buurt van Utrecht bent; het Nijntje Museum! Eigenlijk wel het leukst als je een peuter of kleuter meeneemt. Desnoods leen je er eentje van iemand. Neem maar van mij aan dat de ouders in kwestie dat best weten te waarderen in de vakantie, een dagje voor zichzelf. Probeer in de giftshop maar eens niet uit je dak te gaan, want wat is ze toch leuk die Nijn. En haar hondje, die mijn kleuter hardnekkig Suffie blijft noemen <3

 

Kameleondorp

Anita vroeg zich laatst af of Pinkeltje tegenwoordig nog wel leuk is. Hetzelfde zou je kunnen vragen over de Kameleon boeken. Hotze de Roos schreef het eerste deel van deze bekende jeugdboekenserie al in 1949. Maar in de jaren 90 moderniseerde uitgeverij Kluitman de hele reeks, en onder een pseudoniem werden er zelfs nieuwe delen bij geschreven. Mijn buurmeisje kwam vol enthousiasme haar nieuwe Kameleon boeken laten zien vorige week. Maar wij wonen dan ook in Friesland en het is dan ook een beetje Fries erfgoed hè. Kameleondorp Terherne ontving van de ANWB de titel ‘Leukste uitje van Nederland’ en staat garant voor een hele dag buiten kliederen en ravotten. Varen, survivallen, mysteries oplossen en gewoon lekker spelen in de natuur.

 

Kinderboekenmuseum & Literatuurmuseum

En denk je, ‘het zal wel met die zonneschijn, geef mij maar airco en schaduw’, ga dan lekker afkoelen in het Kinderboekenmuseum. Daar is deze zomer ook nog eens heel veel extra te beleven. Op hun website vind je een overzicht van workshops gegeven door echte kunstenaars. In hetzelfde gebouw vind je het Literatuurmuseum, met een ietwat volwassener collectie.

En? Wat ga jij doen deze zomer?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren