Pagina’s

Bernard Knight

De Crowner John reeks van Bernard Knight

Een tijdje geleden las ik een boek geschreven door de Medieval Murderers, een collectief gerenommeerde historische misdaadschrijvers, en ik kwam daarin een verhaal tegen geschreven door Bernard Knight. Op de een of andere manier dacht ik dat ik al eens eerder een boek van deze schrijver gelezen had, maar dit bleek niet zo te zijn. Wel had ik nog een boek van hem liggen en deze ging mee op een leesvakantie. Zes dagen weg, zes boeken mee, ik kan het iedereen aanraden.

 

Misdaad loont

Ik las A Plague of Heretics, het 14e deel in Knight’s serie over Crowner John, een twaalfde-eeuwse coroner (lijkschouwer) ten tijde van koning Richard Leeuwenhart. Deze koning had geld nodig voor kruistochten, riddertoernooien, oorlogen en ander vermaak en een van de manieren was om mensen boetes te laten betalen als ze misdaden hadden begaan. Zo ook als er een moord had plaatsgevonden en dus stelde hij coroners aan die onderzoek moesten doen naar verdachte sterfgevallen. In Devon is dat Sir John de Wolfe, een enigszins norse maar desondanks sympathieke man.

 

Bernard Knight

 

Ziekte en een seriemoordenaar

In A Plague of Heretics doet hij onderzoek naar de moorden op verschillende ketters, mensen die weliswaar “gewoon” christelijk zijn maar andere ideeën hadden over de beleving van dat geloof dan de op dat moment almachtige (Katholieke) kerk. Hij doet dit met behulp van een monnik annex schrijver en een kroegbaas van Keltische komaf. Daarnaast is er ook een mysterieuze plaag van een ‘Gele ziekte’ die door het land woedt en Crowner John’s eigen familie niet spaart.

 

Historisch ook heel fijn

Wat ik als geschiedenisnerd bijzonder prettig vind zijn de historische aantekeningen bij het verhaal. Knight begint dit boek met een verklarende woordenlijst die het verhaal ook voor iemand die net start met de reeks beter te begrijpen maken. Daarnaast is er een nawoord waarin hij meer verteld over de achtergronden bij het boek. Sir John de Wolfe heeft zelf niet echt bestaan, maar veel van de andere karakters in het boek wel. Ik hou daar erg van, het draagt bij aan mijn gevoel van ‘net echt’, het idee van even terug te gaan naar hoe het geweest moet (kunnen) zijn, zo heel lang geleden. Een van de redenen waarom ik zo van historische fictie houd.

 

Spannend en vertrouwd

Bernard Knight heeft het vermogen om zijn karakters echt tot leven te laten komen. Iedereen heeft zijn menselijke trekjes. Crowner John met zijn slechte huwelijk, zijn voorliefde voor vrouwelijk schoon, zijn opvliegendheid en zijn onzekerheid over zijn ongeletterdheid zeker. Daarnaast is het plot spannend en niet voorspelbaar.

Knight’s schrijfstijl maakt deze serie prettig om te lezen, het voelt vanaf het begin vertrouwd aan. Vandaar waarschijnlijk mijn gevoel dat ik al eerder iets van hem gelezen had. Crowner John is een fijne aanvulling op mijn collectie, en mag eigenlijk bij niemand die van historische speurders houdt ontbreken.

  • Plot: 2,5 punten
  • Schrijfstijl: 3,5 punten
  • Tempo: 3,5 punten
  • Hoofdpersonen: 3,5 punten
  • Meeslependheid: 3 punten
  • Romantisch accent: 3 punten
  • Historisch accuraatheid: 5 punten

Totaal aantal punten is 24, dit maakt het cijfer een 8,8. Een duidelijke aanrader dus!

Ik las voor deze beoordeling ‘A Plague of Heretics’, het veertiende deel in een serie van vijftien boeken. Het eerste deel hiervan verscheen in 1998, het laatste (een prequel, die speelt voor het eerste boek) in 2012.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b1502dd28fb8_selected-products” products=”1001004001960740,9200000000915928,1001004008171245″ name=”Bernard Knight” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren