Pagina’s

Pinkeltje

Is Pinkeltje nog van deze tijd?

Laatst ging ik weer bibliotheekje spelen op de schoolbibliotheek van mijn kinderen. Ik had de laptop opgesteld en aangezwengeld, scanner in geplugd en ik was er klaar voor! In afwachting van de kinderen struinde ik wat langs de kasten en mijn oog viel op een vak met Pinkeltje boeken. Echt?! Serieus?! Gaan kinderen van nu dat echt lezen? Is Pinkeltje nog wel van deze tijd, vroeg ik me sceptisch af. Het waren niet eens nette boeken, het waren vergelijkbare exemplaren als uit mijn kindertijd. Oud dus. In één exemplaar was zelfs met hanenpoten de naam van de vorige eigenaar gekrabbeld. Kortom: ik had zo mijn bedenkingen.

Wat schetst mijn verbazing; die middag kwamen er zeker twee kinderen enthousiast naar het Pinkeltje-vak. Er was zelfs een kindje dat al eentje uit had en ‘m weer in kwam leveren. Tijd om het fenomeen Pinkeltje eens nader te onderzoeken.

 

Pinkeltje

 

En wil je nu weten waar het over gaat…

Ik probeerde me te herinneren of ik het als kind leuk vond om voorgelezen te worden uit Pinkeltje. Eerlijk gezegd had ik geen idee meer. In een rustig moment pakte ik een exemplaar en begon er in te lezen. Pinkeltje 10 spannende verhalen, was het. Het eerste wat me opviel was de verteltrant: schrijver Dick Laan voert zichzelf op als schrijver van Pinkeltje. Hij begint bijvoorbeeld als volgt: ‘Met zijn hand onder het hoofd zat Dick Laan voor zijn schrijftafel en was bezig een vel papier vol te schrijven.’ Vervolgens vraagt hij aan de lezer: ‘En wil je nu weten waar het over gaat, dan kun je het hier onder lezen – en het begon zo…’

Ondanks mijn scepsis merkte ik dat het verhaal mij te pakken had. Het was niet alleen de verteltrant, maar het verhaal was fantasievol en liefdevol. Het gaat vooral over de wereld van dieren en kinderen en minder over de wereld van volwassenen. Datzelfde zie je terug in de boeken van Astrid Lindgren en Annie M.G. Schmidt.

 

Direct rede en indirecte rede

Niet alleen de dierenwereld is langzaam verdwenen uit de kinderboeken. Ik had ook al een keer gelezen dat er in de moderne kinderboeken steeds vaker gekozen wordt voor de directe rede. Vanuit het idee dat we het simpel moeten houden voor jonge kinderen en om aan te sluiten bij de taal die kinderen zelf ook spreken. Maar verrassend genoeg hebben jonge kinderen erg veel moeite met de directe rede! Ze betrekken het woord ‘ik’ vaak op zichzelf.

Want normaal gesproken verwijst ‘ik’ naar jezelf. Maar als er staat: Anna zei: ‘Ik ben blij’, dan is dat even lastiger. Schijnt zelfs voor volwassenen lastig te zijn.

 

Pinkeltje test

Uiteraard testte ik Pinkeltje niet alleen op mezelf uit, maar ook op mijn eigen kroost. Ik had thuis een zelfde exemplaar in de kast van Pinkeltje en begon op een zonnige dag aan de tuintafel voor te lezen aan mijn dochters van 9. Tot mijn verbazing waren ze vanaf het begin geboeid! Ik had al een flink stuk gelezen en kreeg een droge mond dus hield het even voor gezien, maar dat leverde hele teleurgestelde reacties op. Een verontwaardigd: ‘Aaaah. Nou…het was net zo spannend!’

De belangstelling voor Pinkeltje bleef niet bij alleen die dag, maar ook ’s avonds bij het voorlezen krijg ik enthousiaste reacties. ‘Mama, wil je verder lezen?’ Mijn conclusie is dat Pinkeltje van alle tijden is.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b3b6289f0c00_selected-products” products=”9200000022091661,1001004007516432″ name=”Pinkeltje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

6 Comments

 • Min of Meer

  16 juli 2018 at 07:57

  Hier vond kind het ook geweldig. Ik vond t zelf eerlijk gezegd tenenkrommend en enorm racistisch qua taalgebruik. Niet meer van deze tijd. En dat Dick Laan zichzelf op bijna elke pagina opvoert, dát ging me zo tegenstaan….

  Beantwoorden
 • Wieneke

  16 juli 2018 at 11:03

  Ik ga eens kijken of Pinkeltje bij ons in de bieb te krijgen valt. Toch nog eens herlezen, geen idee hoe ik het nu zal vinden, maar als kind (ik ben nu 66) was ik er helemaal weg van en ik had heel veel van zijn boeken. Is het misschien de tijdloosheid, die een rol speelt?

  Beantwoorden
 • Bas

  9 april 2021 at 19:58

  We hebben “het verdwenen kindercircus” hier en dat kan echt niet meer. Moet me in vreselijke bochten wringen om iets anders voor het woord neger te vinden als ik aan het voorlezen ben. Ook het neerbuigende en ronduit racistische taalgebruik tegenover inwoners van Afrika is walgelijk.. En ik mag echt hopen dat dit in de nieuwe drukken is veranderd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren