Pagina’s

Bert Japin

Een kwestie van leeuwen of dood

Bert Japin? Is dat familie van Arthur Japin?
Ja, heel opmerkzaam van je! Bert is inderdaad familie van Arthur; de vader.
Dat wist ik natuurlijk ook niet eerder dan toen ik dat las in een interview met Arthur Japin. Daarin vertelde hij dat zijn vader detectives schreef, wat meteen mijn interesse wekte. Voor zover ik me herinner deed hij dat eigenlijk een beetje tegen wil en dank. Voor Bert Japin was het broodschrijven, geen kwestie van innerlijke drijfveer. Hij was ook alcoholist. En pleegde zelfmoord.

Laatst kocht ik tweedehands een paar boekjes bij iemand die ook deze van Bert Japin te koop had en aangezien ik nog nooit eerder een boek van Bert Japin ben tegengekomen greep ik mijn kans. Drie boekjes voor €1,50 of zo! Echt een koopje. Plus €6,95 verzendkosten. Een mens is zo heerlijk tegenstrijdig soms.

 

Bert Japin

 

Lekker van start

Een kwestie van leeuwen of dood gaat meteen lekker van start.

Er was geen angst in de ogen van Enrico Valazzi toen ik het pistool op hem richtte.

De ‘ik’ is Benedetto Capponi, voorheen Zoltan Antàl. Enrico Valazzi is de plastisch chirurg die Benedetto een nieuw uiterlijk en een nieuw paspoort gaf. Dit alles om het spoor van misdaad en moord, dat Benedetto achter zich had, te wissen. Benedetto heeft weinig spijt, soms een beetje, maar meestal niet al te lang. Ook Valazzi ontkomt niet aan het pistool van Benedetto. Valazzi dacht dat hij eerst kon doen alsof de laatste spaarcenten die Lia Pellizzi – de vrouw van Benedetto – hem betaalde voor de plastische ingreep genoeg voor hem waren, maar hij dacht verkeerd toen hij Benedetto onder druk ging zetten door meer geld te vragen.

 

Old school detective

Helaas is Benedotto het type: van de wal in de sloot. Jammer voor Benedetto, fijn voor de lezer want het levert een spannend verhaal op! Een kwestie van leeuwen of dood is op verschillende manieren origineel en verrassend. Ik zou het een old school detective noemen, hoewel ik niet weet of zoiets bestaat. Het is zo’n ouderwetsch duister verhaal dat zich vooral ’s nachts afspeelt en in de onderwereld. Je zou er een private detective in een beige regenjas bij verwachten, maar die is er niet. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de moordenaar – Benedetto, afgewisseld met die van zijn geliefde Lia. Dat maakt het verhaal origineel. Er komt ook nog eens weinig politie in voor. Er zijn een paar bladzijdes die beschrijven hoe Benedetto verhoord wordt, maar ook die zijn vanuit het perspectief van Benedetto zelf.

Een kwestie van leeuwen en dood is een uitgave uit 1963 en dus lekker vintage. Geen mobiele telefoons in het verhaal waarmee je vlug iemand kunt waarschuwen. Geen tv waarmee Benedetto zijn avond doorbrengt, maar een boek. Ook moet je niet raar opkijken dat Benedetto en zijn vrouw Lia elk in hun eigen bed slapen. In dezelfde slaapkamer. Het verhaal speelt zich af in Italië, in Florence onder andere. Voor het verhaal maakt dat niet veel uit, maar geeft net even dat criminele tintje.

 

Zodiac Mysteries

Maar waarom dat stempel op het kaft met ‘zodiac mysteries’? De zodiac mysteries is een reeks van twaalf oorspronkelijke detectiveromans, waarin het dierenriemteken waaronder de hoofdpersoon uit elk boek geboren werd, een merkwaardige, vaak een geheimzinnige, soms een niet onbelangrijke en een enkele maal zelfs een beslissende rol speelt. Enkele andere schrijvers die een titel publiceerden in deze reeks: Ton Vervoort, Martin Mons, John Hoogland.

Gezien de leeftijd van het boek zou je denken dat het gedateerd is, maar ik vond het een heel onderhoudend verhaal. Ik heb me in ieder geval enorm vermaakt met de perikelen van Benedetto. Och, wat heeft de beste man er een zootje van gemaakt. Ik hou vanaf nu in ieder geval mijn ogen open voor andere delen uit de Zodiac serie, want dit roept natuurlijk om een verzameling….

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren