Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Britt-Marie was here: over voetbal, poetsen en je eigen weg vinden
Britt-Marie was here

Britt-Marie was here: over voetbal, poetsen en je eigen weg vinden

Britt-Marie was here was het derde boek dat ik van Backman las en ik moet toegeven: ik was wat bang dat ik zijn ‘kunstje’ inmiddels wel zou kennen. Britt-Marie heeft wel iets van Ove uit A man called Ove weg: ze is niet de meest sympathieke persoon op deze aardbol. Ze zeurt, is sociaal onhandig, vindt dat haar manier toch echt de beste is. Ze bedoelt het niet verkeerd, maar het komt zo rottig haar strot uit. Komt bekend voor?

 

Poetsen en zorgen

Iedere dag poetst Britt-Marie haar huis. Want stel je voor dat ze dood neervalt, haar buren haar pas na dagen of weken vinden en dat het huis een bende is? Dat kan echt niet. Zo leeft Britt-Marie haar leven: poetsend en zorgend voor haar man en zijn kinderen. Totdat uitkomt dat haar man een affaire heeft. Britt-Marie verlaat hem en zoekt een baan. Omdat ze al ruim 20 jaar niet meer gewerkt heeft en zoals eerder gezegd, sociaal een beetje onbekwaam is, valt dat solliciteren niet mee.

 

Britt-Marie was here

 

Toch vindt ze een baan waar ze geknipt voor is, ze gaat schoonmaken in Borg, een plaatsje waar bijna niemand wil wonen. Beetje bij beetje burgert Britt-Marie in en wordt ze zelfs coach van Borg’s voetbalteam, dat zo ongeveer het slechtste team van het land is. Niet dat ze graag wil, ze begrijpt helemaal niets van voetbal. Maar soms gaan die dingen zo. Door Britt-Marie was here begon ik eindelijk te begrijpen waarom zoveel mensen van voetbal houden. Als voetbalhater pur sang kan ik zeggen: dat is heel knap van meneer Backman.

 

Britt-Marie was here

 

Tweede en derde kansen

Britt-Marie was here gaat bij lange na niet over voetbal of over schoonmaken. Het gaat over veel meer: tweede kansen, derde kansen, voor jezelf en een ander opkomen, vriendschappen en weten wie je bent. Je dromen najagen. Kortom: weer een pareltje van Backman! Geloof me maar, je zult van Britt-Marie gaan houden, net als van de vele bijfiguren, waaronder een rat deze keer. Jep. 🙂

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a6ee9ab50f69_selected-products” products=”9200000059557305,9200000046118684″ name=”Britt-Marie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren