Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Boekentips voor een overspannen moeder

Ook deze maand voorziet tante Ogma een lezersprobleem van haar advies. Zonder er doekjes om te winden en met de nodige boekentips. Want geen probleem zo groot, of tante Ogma weet er een goed boek bij!

 

Lieve tante Ogma,

Ik zit ergens mee dat ik moeilijk vind om toe te geven. Ik ben namelijk dol op mijn kinderen, heb eigenlijk mijn hele leven al kinderen willen hebben. Ik vind het moederschap boeiend en waardevol, maar -en dat zeg ik niet in gezelschap- ook gekmakend moeilijk. Ik hou van mijn kinderen met heel mijn hart, maar er zijn tijden dat ik het liefste hun koppen tegen elkaar zou slaan. Allemaal. Niets van elkaar kunnen hebben, overal wedstrijdjes van maken, gillen om niks (echt helemaal niks!!!) en zich gedragen als prinsjes en prinsesjes als er iets van ze verwacht wordt. Lieve tante Ogma, ik trek het allemaal niet meer. Ik wil graag een goede moeder zijn, maar ik weet niet meer hoe. Heeft u tips voor mij?

Licht wanhopige groeten van een overspannen moeder.

 

Tante Ogma

 

Beste overspannen moeder,

Allereerst wil ik je geruststellen. Er is namelijk geen ouder ter wereld die zich niet ooit gevoeld heeft zoals jij. Heb je vriendinnen met kinderen? Echte vriendinnen, dus niet van die types met kinderen die alles beter kunnen en doen dan anderen (die moeders liegen namelijk)? Zo ja: zoek deze op en wees eerlijk. Je zult versteld staan van de verhalen die zij te vertellen hebben en het is soms heerlijk om te weten dat er meer mensen zijn die worstelen met over de rooie gaande kleuters op het schoolplein en ander fraais.

In dit kader van relativering kan het helpen om een boek te lezen als We need to talk about Kevin van Lionel Shriver. Want ja, jouw kinderen zijn soms monsters, net zoals elk kind af en toe een draak is, inclusief figuurlijk vuurspuwen, maar het kan nog erger. Heb je concreet zaken waar je professioneel advies over wilt zou ik Het Geheim van een Blije Opvoeding van Steve Biddulph eens lezen. Een duidelijk no-nonsense boek met praktische aanwijzingen. Ben je van het spirituele soort (die lopen er bij Ogma ook rond, heb ik verder geen problemen mee) dan zou je Het Dalai Lama Principe van Anne-Barbel Kohle en Stefan Riess eens ter hand kunnen nemen; een boeddhistische kijk op opvoeden kan een ander licht op je problemen werpen.

 

Blije opvoeding

 

Als dat alles niet werkt is er altijd nog De Wijnsurvivalgids van Ilja Gort. Sociaal de meest geaccepteerde drug biedt dit, als de ettertjes engeltjes op bed liggen, veel vermoeide ouders iets van troost. Schijnt het. Zelf ben ik al jaren geheelonthouder. Al sla ik een plakje pretcake op z’n tijd niet af. Maar da’s weer een ander verhaal. Beste overspannen moeder, wees niet te streng voor jezelf. Je doet je best en dat is goed genoeg. Hoe zeggen ze dat ook weer tegenwoordig? You got this. Nou dat dus.

Moederlijke groeten,

tante Ogma

 

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a68b2d64a658_selected-products” products=”9200000006878699,1001004007679476,1001004005979281,1001004008187959″ name=”Overspannen moeder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren