Pagina’s

My name is Victoria

My name is Victoria

Morgen is er een jarig, hoera hoera. Dat kun je wel zien, dat is de koningin! Op 24 mei in 1819 werd Queen Victoria geboren, en wat is nu een betere manier om dat te vieren dan met een toffe boekentip? Eigenlijk kan ik zo al tien betere manieren bedenken, waarvan de meeste met een traditionele Engelse tea, maar jullie moeten het toch met een boek doen. Wel een leuke, want geschreven door Lucy Worsley. En een boek van haar is als versgebakken scones met clotted cream en zelfgemaakte frambozenjam…. Oké genoeg gedagdroom over eten.

 

Queen V.

Iedereen met een beetje interesse in kostuumdrama’s of historische romans heeft vast een beetje basiskennis van koningin Victoria. Nu moet je niet alles geloven wat je leest of ziet. Schrijvers houden van creatieve vrijheid. Niet alles in de tv-serie Victoria is waar (lees er hier meer over) en ook Lucy heeft het levensverhaal van de beroemde koningin extra smakelijk gemaakt.

 

My name is Victoria

 

My name is Victoria

Miss V. is de dochter van Sir Conroy, de man die toeziet op de opvoeding en bescherming van de jonge Victoria. Als Victoria 11 jaar oud is gaat Miss V. als gezelschapsmeisje bij haar wonen in Kensington Palace. Samen slaan ze zich door het saaie leven in het paleis. Miss V. weet de buien van de prinses in toom te houden en ze worden vriendinnen. Maar V. heeft het moeilijk. Want waar ligt haar loyaliteit? Bij haar vriendin Victoria? Of bij haar vader, die in de toekomstige koningin een mooie kans ziet om van achter de schermen straks het koninkrijk te regeren.

 

Bijzondere twist

V. heeft echt bestaan. Victoria schreef over haar in haar dagboeken, maar uit haar schrijfsels blijkt een grote afkeer. Ze dacht dat Miss V. een spionne was van Sir Conroy, dat ze meehielp om het gehate Kensington System in stand te houden. Het Kensington System werd bedacht door de moeder van Victoria en Sir Conroy om haar optimaal te beschermen en op te voeden, maar het kwam er op neer dat de jonge prinses in een streng keurslijf werd gehouden en dat moederlief en haar “goede vriend” de complete controle hadden over Victoria. Zelfs haar vriendin werd dus voor haar uitgezocht.

 

Een lach op je gezicht

Maar volgens Lucy waren de twee wél goede vriendinnen en zij geeft aan het dit verhaal een bijzonder leuke, fantasierijke twist. My name is Victoria is dan ook een vlot geschreven Young Adult boek met een heerlijk vleugje romantiek. Vol historie en leerzame feiten, waarin je meegesleept wordt in de jeugd van de prinses tot aan de troonsbestijging en met een einde dat een lach op je gezicht tovert. Gewoon een gezellig boek om mee op de bank te kruipen en weg te dromen. Stel nou hè, dat ik toch Engelse docent was gebleven, dan kwam My name is Victoria op de leeslijst te staan. Ik zou er bijna mijn oude beroep weer voor oppakken 😉

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren