Pagina’s

  • Home
  • Over Schrijvers
  • And now for something completely different: John Cleese zijn autobiografie
Kortom... de autobiografie John Cleese

And now for something completely different: John Cleese zijn autobiografie

Autobiografieën zijn eigenlijk niet zo mijn ding. Net als Jolanda houd ik veel meer van de verhalen en geschiedenis van ‘de gewone man‘. Maar als het om Britse komieken gaat dan is mijn interesse gewekt, want lezen, leren en lachen is een onweerstaanbare combinatie!

Kortom... de autobiografie John Cleese

Dode papegaaien en neurotische hoteleigenaren

Ik hoef jullie niet te vertellen wie John Cleese is toch? Monty Python is legendarisch, wij citeren er thuis dagelijks uit. A Fish Called Wanda is nog steeds een van mijn favoriete films en laat ik Basil Fawlty niet vergeten! Allemaal (deels) geschreven door John Cleese. Wat hij met taal heeft gedaan is werkelijk magisch. Als we allemaal zouden schelden als Basil zou de wereld wat mij betreft een stuk leuker zijn:

I’m fed up with you, you rancorous, coiffured old sow. Why don’t you syringe the donuts out of your ear and get some sense into the dormant organ you keep hidden in that rat’s maze of yours?

Nog even een Python favoriet. Je bent fan of niet hè.

Hoe verzinnen ze het!? In Kortom…de autobiografie kom je er achter. Sterker nog, The Cheese Shop is een van de sketches die Cleese uitvoerig bespreekt.

Something completely different

Maar als je denkt dat Kortom… alleen maar gaat om grappen en grollen heb je het mis. Cleese schrijft openhartig over de moeizame relatie met zijn moeder, over zijn schooltijd en zijn liefdesleven. Van geboorte tot aan de Python dagen (en nog een stukje over de reünie in de O2 waar ik een arm en een been voor had gegeven om erbij te zijn, maar dat te snel was uitverkocht om mij in totale armoede te kunnen storten) en doordrenkt van zijn mening over uiteenlopende onderwerpen. Hilarisch geschreven, maar tragedie gaat hij niet uit de weg.

Als ex-docent waren de hoofdstukken over John Cleese zijn tijd als leraar voor mij inspirerend en leerzaam. Ik durf wel te zeggen dat ik van John Cleese meer heb geleerd over lesgeven dan van alle stages die ik heb gelopen. Ik kreeg nota bene zin om mijn oude vak weer op te pakken! Gelukkig was die bevlieging snel weer voorbij. In plaats daarvan ben ik begonnen aan een nieuw project. ALLES terugkijken waaraan John Cleese heeft gewerkt. Wie doet er mee? Is niet moeilijk, want op Netflix kun je nu (bijna?) alles van Monty Python vinden. Hoera!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren