Pagina’s

Lost Boy

Lost Boy, over de duistere kant van Peter Pan

Een groep jongens op een eiland. Zonder volwassenen. Wie Lord of the Flies heeft gelezen weet dat dit niet goed afloopt. Waarom zou het dan voor Peter Pan en zijn jongens wel alleen maar dolle pret zijn? En nooit volwassen willen worden, hoe leuk is dat?

 

Peter en James, beste vrienden

De eerste jongen die door Peter Pan naar Neverland wordt gehaald is James. Peter en James zijn onafscheidelijk, beste vrienden en samen vermaken ze zich met al het bijzonders dat er te vinden is op het eiland. Piraten pesten, zwemmen bij de zeemeerminnen, vechten met monsters en elkaar. Peter haalt steeds meer jongens uit The Other Place en zo vormt zich de groep van Lost Boys. Zo’n eiland is alleen niet zonder gevaren en zodoende valt er wel eens een dode. Peter vult het aantal telkens weer aan, maar James krijgt steeds meer zijn bedenkingen bij de manier waarop Peter de groep leidt. Peter wil alleen maar pret maken, James zorgt voor de jongens die niet voor zichzelf kunnen zorgen en ziet met lede ogen aan hoe zijn vriend iedereen op het eiland manipuleert. De sfeer wordt steeds grimmiger, de piraten steeds wraakzuchtiger en de vechtpartijen onder de jongens bloeddorstiger.

 

Lost Boy

 

Best een toffe peer die Captain Hook

Genoten van het originele verhaal van J.M. Barrie? Of vind je Peter en Wendy maar een zoetig zooitje? Net als alle bewerkingen die er op volgden? Dan is Lost Boy voor jou het betere werk. Lost Boy gooit het hele concept van een vrolijke jongen die nooit opgroeit en pret maakt met zijn vrienden volledig het raam uit. Kapitein Haak had groot gelijk dat hij dat onopgevoede mormel dood wilde hebben. Peter Pan is een kwaadaardig schepsel dat plezier haalt uit vileine plannetjes. Plannen waarbij doden en gewonden vallen hebben daarbij zijn voorkeur. Lost Boy staat dan ook bol van geweld. Ik blij joh! Christina Henry schrijft zo beeldend dat je volledig opgaat in de afkeer die James tegen Peter voelt. Alleen al de proloog deed mij meteen snakken naar meer.

 

Peter will tell you that this story isn’t the truth, but Peter lies. I loved him, we all loved him, but he lies, for Peter wants always to be that shining sun that we all revolve around. He’ll do anything to be that sun.
Peter will say I’m a villain, that I wronged him, that I never was his friend.
But I told you already. Peter lies.

 

Halverwege verloor het verhaal een beetje vaart. Als James iets te veel zeurt over hoe gemeen zijn vriend is geworden en er verder weinig actie in zit. Tot de aanzet voor het gewelddadige plot begint, daarmee maakt de schrijfster weer een hoop goed. Eens kijken wat Christina Henry nog meer te bieden heeft. Ah kijk, Alice in Wonderland, maar zonder gezellig theepartijtje en met iets meer bloed. Zal ik?

Lees jij graag hervertellingen? 

 

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • anitawillems

  14 mei 2018 at 09:57

  oooo dit klinkt als koren op mijn molen!
  Ik heb Peter Pan namelijk 1 keer voorgelezen aan mijn kinderen en ik vond Peter Pan een narcist! Vreselijk hoe de hele wereld om hem moet draaien. Hij mag lekker zijn gang gaan en nooit volwassen worden. Nou, daar is de wereld bij gebaat! (NOT). Ook mag hij het meisje dat verliefd op hem is aan het lijntje houden en zelf vergaan en staan zoals hem belieft. Voor mij was het exit Peter Pan.

  En met Alice en Wonderland heb ik ook helemaal niks!

  Beantwoorden
  • Ogma

   14 mei 2018 at 10:43

   Hahaha, jij ook al? Dan nog een Alice tip: Ik was Alice van Melanie Benjamin. Over het meisje op wie Alice is gebaseerd. ~Tineke

   Beantwoorden
   • Jolanda

    14 mei 2018 at 16:04

    Oooh, maar Alice in Wonderland is toch niet zo narcistisch? Met Peter Pan heb ik niets, maar Alice…..! Het boek “Ik was Alice” is trouwens ook goed!
    En dit boek lijkt me ook leuk!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren